Do okočanja postupka
0

Rijaset IZ suspendovao imama Butkovića iz Živinica

FENA
Mehmed Butković (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Mehmed Butković (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donio je odluku o suspenziji imama Mehmeda Butkovića iz Živinica do okončanja sudskog postupka i pravosnažnosti presude, javila je Mina.

Rijaset je jučer na sjednici u Zenici podsjetio da u disciplinskom postupku koji je bio pokrenut protiv Mehmeda Butkovića nije mogao utvrditi njegovu odgovornost, jer strana koja je podnijela prijavu nije željela učestvovati u postupku koji je pokrenuo disciplinski organ.

Napominjući da će pratiti ovaj sudski proces, Rijaset izražava zabrinutost ako presuda bude temeljena samo na iskazu strane koja je podnijela prijavu.

Na sjednici je prihvaćen prijedlog odluke o imenovanju članova glavne izborne komisije. Za njenog predsjednika imenovan je Mensur Karadža.

Izbori u Islamskoj zajednici u BiH bit će obavljeni u periodu od 20. do 30. novembra ove godine.

Iskazana je podrška Mešihatu Islamske zajednice u Sandžaku i imamima "u njihovoj dostojanstvenoj borbi za vjerska i nacionalna prava Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji".

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić upoznao je Rijaset o pozivu generalnog sekretara Muslimanske lige (Rabita) dr. Turkija da bude član delegacije Rabite koja će od 8. do 17. oktobra ove godine posjetiti muslimane u Kini.

Na sjednici Rijaseta muftije su prezentirale izvještaje o ramazanskim aktivnostima na svojim područjima.

U sklopu rasprave o ramazanskim aktivnostima Islamske zajednice ukazano je na teškoću u izvođenju nastave bosanskog jezika u školama na području Republike Srpske i štetne posljedice koje to ima po Bošnjake.

Zaključeno je da o ovoj temi treba organizirati naučni skup.

Rijaset Islamske zajednice u BiH čestita svim građanima Bosne i Hercegovine što su izlaskom na opće izbore potvrdili opredijeljenost demokratskim procesima te poziva izabrane političke predstavnike da preuzmu odgovornost za funkcioniranje države i ispune građanima data obećanja.