BiH
65

Rijaset IZ pomaže povratnicima u RS, otkup kurbana mnogima znači život

Piše: M. N.
Selo Glumina (Foto: RTV Bir)
Selo Glumina (Foto: RTV Bir)
Bošnjaci koji su se odlučili vratiti u svoje domove u Republici Srpskoj žive teškim životom. Oni koji se bave poljoprivredom i stočarstvom svakodnevno se bore za bolje sutra. Rijaset Islamske zajednice u BiH već tri godine pomaže ovim ljudima akcijom otkupa kurbana upravo od njih.

Dani Kurban-bajrama posebni su za sve muslimane, a ovom akcijom Islamska zajednica dala je novu draž povratnicima koji pripremaju kurbane i raduju se jer znaju da će imati siguran izvor prihoda.

"Akciju otkupa kurbana Rijaset IZ u BiH provodi već 50-ak godina, ali u posljednje tri godine odlučili smo usmjeriti ovu akciju na povratnička područja u RS-u. Od 2013. godine pristupili smo organiziranom otkupu kurbana na prostoru manjeg bh. entiteta i na zadovoljstvo IZ u BiH, povratnika i onih koji su nam dali povjerenje da realizujemo njihovu obavezu klanja kurbana Rijaset je u protekloj godini otkupio 5.160 kurbana, a zajedno s medresama koje su ovlaštene da realizuju ovu akciju 9.000. Napravili smo kvalitetnu pripremu da ove godine probijemo sve brojke koje smo imali prethodne tri godine", rekao je za Klix.ba Bilal Memišević iz IZ u BiH.

Prošle godine u ovoj akciji je učestvovalo 218 povratnika sa 48 lokacija.

Predstavnici Rijaseta IZ u BiH posjetili su ove ljude, bili u njihovim kućama i štalama te razgovarali. Svi su zahvalni na pokrenutoj akciji.

"Kurban je u ibadetskoj formi žrtva, ali ono što povratnici kažu je da kurban njima znači život, nove šanse, nove mogućnosti, zapošljavanje i novu sigurnost. Ovo je najdržavotvorniji projekat u posljednjih 15 godina jer je implementiran baš tamo gdje su ljudi najzabrinutiji. Ovaj projekat za ljude u Gornjem i Srednjem Podrinju, Zapadnoj Hercegovini i Istočnoj Bosni znači život i nadu za bolju budućnost", kazao je Memišević.

Zurijet Pandur vratio se nakon rata u svoje rodno mjesto Glumina. On i njegova porodica se bave poljoprivredom i stočarstvom. Zahvalan je Islamskoj zajednici u BiH što je pokrenula ovakvu akciju te je pozvao i sve druge da se ugledaju i učine slično.

"Već 10-ak godina držim stoku i imam godišnje 30-40 grla. Dvije godine radim sa IZ u BiH. Zadovoljan sam. Ovo je vrlo dobar potez i pokazatelj kako se uz vrlo malo truda može organizovati prodaja domaćeg proizvoda", rekao nam je Pandur.

U njegovom selu ima 460 domaćinstava i većina ih se bavi poljoprivredom. Ističe kako nema posla i da se snalaze kako znaju i umiju.

"Ne treba nama puno da budemo zadovoljni. Od nas se traži samo da nam stoka bude ispravna i zdrava. Obilazili su nas po kućama i time pokazali da niko nije prioritet već da smo svi jednaki. Ove godine vrši se otkup i krupne stoke pored sitne", rekao je Pandur.

Apelovao je na sve muslimane da se ugledaju na potez IZ u BiH i pomognu povratnicima tako što će otkupiti njihovu stoku za Kurban-bajram.