BiH
1

Rijaset IZ: Napad na vjernike u Zvorniku je udar na bajramsku radost

Klix.ba
Foto: Medžlis IZ u BiH
Foto: Medžlis IZ u BiH
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije je osudio jutrošnji napad na grupu muslimana u Zvorniku prilikom odlaska na Bajram-namaz.

"Napad na muslimane u Zvorniku tokom odlaska u džamiju radi klanjanja Bajram-namaza predstavlja udar na bajramsku radost svih muslimana i na same temelje zajedničkog života u Bosni i Hercegovini. Rijaset Islamske zajednice izražava posebnu ogorčenost činjenicom da se napad izvršio prilikom namjere obavljanja namaza i na dan Ramazanskog bajrama, vremena najveće radosti svih muslimana i istinski dijeli duboku zabrinutost i uznemirenost muslimana zbog nasilja u Zvorniku. Vrijeme i okolnosti počinjenog nasilja daju posebnu težinu i značenje ovom činu", stoji u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta.

Rijaset IZ traži da državni organi poduzmu sve potrebne mjere kako bi se vinovnici ovog čina identificirali i nastrožije kaznili.

"Također, očekujemo da građani Bosne i Hercegovine, vladine i nevladine organizacije najoštrije osude napad na temeljno ljudsko pravo vršenja vjerskog obreda i skrnavljenje uzvišenosti Ramazanskog bajrama", kaže se u saopćenju.

Napad na vjernike u Zvorniku osudilo je Međureligijsko vijeće u BiH. U saopćenju stoji da su za učestalost ovakvih napada krive nedovoljne stroge kazne počinilaca ovih vandalskih djela.

"Apelujemona nadležne da u što skorijem roku identificiraju i procesuiraju počinitelje ovog sramnog čina i da ih nasjtrožije kazne", stoji u saopćenju MRV-a.