BiH
10

Rezultati za Općinsko vijeće Stolac: HDZ osvojio 3.654, Inicijativa za Stolac 2.986 glasova

Piše: A. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) objavila je preliminarne rezultate za Općinsko vijeće Stolac. Tako je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila 3.654 glasa, Inicijativa za Stolac 2.986 glasova, dok je Hrvatska koalicija za Stolac osvojila 305 glasova.

HDZ je osvojio 49,82, a inicijativa za Stolac 40,71 posto glasova. U prethodnom sazivu u Općinskom vijeću Stolac nalazilo se 17 vijećnika. Sudeći prema trenutnim preliminarnim rezultatima, HDZBiH bi mogao imati više od pet stolica u Općinskom vijeću, a sigurna mjesta imat će Kazimir Raguž, Nikolina Bošković i Ante Krešić.

Inicijativa za Stolac također bi trebala imati više od pet vijećnika, odnosno Nerminu Frenjo, Harisa Baljića, Edina Šetku, Timura Haračića i Salmira Kaplana.

Jdnog vijećnika trebala bi imati koalicija HSP-HDZ 1990, odnosno kandidata Nikolu Raguža te jedno vijećnićko mjesto pripada i nezavisnom kandidatu Vidoju Maslaću.

Prema rezultatima CIK-a, nezavisni kandidat za Općinsko vijeće Stolac Vidoje Maslać osvojio je 281 glas, a Srpska demokratska stranka (SDS) 68 glasova.

Svi ostali politički subjekti na listi za Općinsko vijeće Stolac osvojili su manje od jedan ili 0,5 posto glasova. Na ponovim izborima u Stocu učestvovalo je 14 političkih subjekata, a građani su za Općinsko vijeće mogli glasati za 68 kandidata.

Za sada je CIK objavio preliminarne, nepotpune i nezvanične informacije sa svih 19 biračkih mjesta.

Na izborima za općinskog načelnika i Općinsko vijeće Stolac, pravo glasanja na redovnim biračim mjestima imalo je je 7.566 upisanih birača, odnosno više od 75 posto.

Podsjećamo da je kandidat HDZ-a za načelnika Stoca Stjepan Bošković dobio 4.276 glasova, što je bilo dovoljno da pobijedi ispred protukandidata Mate Komšića koji je dobio 2.904 glasa.