KCUS
129

Rezultati testiranja: Vozač iz Tuzle nema koronavirus

A. P. i A. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vozač autobusa iz Tuzle, koji se vratio iz Italije, nema koronavirus, potvrdila je u izjavi za Klix.ba generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović.

Rezultati su saopćeni nakon izvršenih analiza u referentnom laboratoriju KCUS-a.

Vozač autobusa jedne putničke agencije prijavio se Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli rekavši da je proteklog vikenda boravio u Italiji, zemlji koja je zahvaćena koronavirusom.

Kod ovog muškarca je bila primjetna blaža upala grla i on se nalazio u kućnoj izolaciji.

Epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo TK Jasmina Brkić-Džambić je za naš portal istaknula da će naknadno biti utvrđeno da li će ovaj muškarac ostati u 14-dnevnoj kućnoj izolaciji, s obzirom na to da je negativan na koronavirus.

S druge strane, iz Zavoda za javno zdravstvo TK uputili su apel svim građanima koji su se proteklih sedam dana vratili iz područja Kine, Irana, Južne Koreje i Italije da ostanu u kućnoj izolaciji te da se telefonskim putem jave nadležnoj higijensko-epidemiološkoj službi doma zdravlja.

"Nadležni epidemiolog će uzeti epidemiološke podatke te uputiti savjet o daljnjem postupanju. Nakon toga će na prijedlog sanitarnog ispektora osoba dobiti rješenje o odlasku u kućnu izolaciju. U slučaju pojave respiratornih simptoma također se savjetuje javljanje telefonskim putem nadležnom epidemiologu, a koji će potom obavijestiti službu hitne medicinske pomoći. I ta osoba će ostati kod kuće, a nadležni će odlučiti da li će se organizovano doći u posjetu ili će se osigurati prijevoz", precizirala je Brkić-Džambić.

Kao što smo ranije pisali, jučer je u Tuzli održan sastanak Kriznog štaba za koronavirus TK iz kojeg su posebno naglasili da razloga za paniku nema, s obzirom na to da nijedan slučaj potvrde koronavirusa kod osobe u toj regiji nije zabilježen.

Prostor dječijeg hospisa u naselju Slavinovići u Tuzli već je pretvoren u izolatorij u slučaju pojave osoba koje su bile u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom ili je kod njih potvrđeno prisustvo virusa.