Nezvanični rezultati
401

Rezultati lokalnih izbora: Stranke na vlasti potučene, građani izabrali promjene

R. D.
Nakon zatvaranje birališta u 19 sati lagano su počeli pristizati rezultati iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.
23:22 - Lider Demokratske fronte Željko Komšić je kazao da je ova stranka osvojila tri načelničke pozicije u Federaciji Bosne i Hercegovine, a da broj vijećnika još uvijek nije poznat.

"Čestitam svim pobjednicima pogotovo onima koji su osvojili načelničke i gradonačelničke pozicije i želim im uspješan rad", rekao je on.

23:20 - Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić proglasio je večeras pobjedu na lokalinim izborima.

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević dobio je oko 70 posto podrške birača na današnjim izborima, potvrđeno je Srni u Opštinskoj izbornoj komisiji.

Šef izbornog štaba prijedorskog DNS-a Dragan Savanović izjavio je večeras da je u ovom štabu obrađeno 79 biračkih mjesta ili oko 58 posto i da su rezultati takvi da je protivkandidat iz SNSD-a u prednosti za oko 2.000 glasova.

"Očekujem da će se podaci još prikupljati i da će doći do promjena, a da li će se moći promijeniti da naš kandidat bude bolji, to ćemo vidjeti jer je ostalo dosta većih biračkih mjesta, sa velikim brojem birača i ne gubimo još nadu", rekao je Savanović novinarima u Prijedoru.

22:54 - Lider SDA Bakir Izetbegović priznao je da je ova stranka izgubila važne općine u Sarajevu - Centar, Novo Sarajevo i na Ilidži, ali da je to kompenzirala pobjedama u drugim općinama.

22:42 - Semir Efendić, kandidat SDA, proglasio je pobjedu u Novom Gradu, kazavši da prema trenutno unesenim rezultatima ima 20.337 glasova dok sljedeći kandidat ima 19.252.

22:39 - Konaković je proglasio pobjedu i svog kandadata u Ilijašu (Amar Dovadžija), navodeći da se tu spremaju razni pokušaji malverzacija, a kazao je da je njihov kandidat u Novom Gradu Adnan Delić još u igri.

22:36 - Kako javlja naš reporter u izbornom štabu NiP-a pojavio se i dojučerašnji istaknuti član SDA Aljoša Čampara.

22:35 - Na konferenciji za medije Naroda i pravde (NiP) njen predsjednik Elmedin Konaković kazao je da je ova mlada politička opcija osvojila veliku pobjedu, a da su građani odabrali jednu novu politiku.

22:30 - Kandidat SNSD-a Milan Vukadinović bit će novi načelnik Foče, pokazuju nezvanični podaci stranačkih štabova nakon prebrojanih 98 posto glasova.

Kandidat SDS-a za načelnika Ugljevika Vasilije Perić proglasio je izbornu pobjedu sa osvojenih 57 posto glasova

22:27 - "Ovo večeras je pobjeda naroda. Kazali smo da se nećemo prebrojavati, ali ćemo se ujediniti. VIsokom treba mir, sloga i zajedništvo i sve to ćemo graditi za dobrobit svih nas. Večeras je kraj diktature u Visokom", poručio je Mirza Ganić, novi načelnik ove općine.

22:20 - Općinski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) u Banovićima je proglasio pobjedu u ovom gradu, istaknuvši da je novi načelnik Bego Gutić.

22:15 - Pobjedu u Novom Sarajevu očito slavi i još jedan kandidat Četvorke Hasan Tanović. On je na Facebooku objavio fotografiju koja mnogo govori.

22:04 - Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je kako je ovo bio referendum u kakvom gradu i zemlji ljude žele živjeti te je proglasio Srđana Mandića novim načelnikom Općine Centar.

22:02 - Načelnik Općine Prozor-Rama Jozo Ivančević (HDZ 1990) proglasio je ubjedljivu pobjedu u toj općini i najavio nove projekte koje će raditi kroz naredne četiri godine mandata.

22:00 - Prema preliminarnim i nepotvrđenim rezultatima kandidat Stranke demokratske akcije Mirnes Bajtarević novi je načelnik Kaknja.

21:58 - Paradoksalna situacija je da u Travniku ubjedljivo vodi kandidat SDA Mirsad Peco koji je danas preminuo od posljedice koronavirusa.

21:55 - Prema prvim preliminarnim rezultatima Općinske izborne komisije kandidat SNSD-DNS za načelnika općine Krupa na Uni Mladen Kljajić osvojio je 426 glasova, kandidat SP-a Gojko Kličković 394, a kandidat Demosa Đorđo Jež 121 glas.

U Trnovu su kandidati SNSD-a za načelnika opštine Dragomir Gagović i za gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić ostvarili ubjedljivu pobjedu na osnovu 100 posto prebrojanih glasova, potvrđeno je u Opštinskog izbornoj komisiji.

21:53 - Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić osvojio je novi mandat ubjedljivom pobjedom nad Emdžedom Galijaševićem.

21:48 - Kandidat opozicije u Banjoj Luci Draško Stanivuković proglasio je pobjedu u utrci za gradonačelnika.

Preliminarni podaci pokazuju da će novi načelnik Neuma biti Dragan Jurković (HDZ), pobjedu u Posušju odnio je Ante Begić (HDZ), u Kreševu Renato Pejak (HDZ), a u Čitluku Marin Radišić (HDZ).

21:45 - U Novom Gradu kandidat SDA Semir Efendić povećava prednost ispred kandidata Četvorke Adnana Delića.

Kandidat SNSD za gradonačelnika Bosanske Gradiške Zoran Adžić rakao je da izborni rezultati sa većine biračkih mjesta govore da će slaviti još ubjedljiviju pobjedu za gradonačelnika u odnosu na lokalne izbore 2016. godine

Srbi u Srebrenici slave pobjedu zajedničkog kandidata srpskih stranaka Mladena Grujičića na izborima za načelnika općine Srebrenica, prenosi Fena.

Kandidat SNSD-a za načelnika općne Bosansko Grahovo Uroš Đuran proglasio je pobjedu na lokalnim izborima. Đuran je izjavio da je osvojio 418 glasova od ukupno 933 birača koja su danas obavila građansku dužnost

Mato Zovko (HDZ BiH) osvojio je još jedan načelnički mandat u Žepču, pokazuju prvi neslužbeni podaci. HDZ BiH zadržao je i poziciju gradonačelnika Ljubuškog, gdje je Vedran Markotić, koji je bio vršitelj dužnosti gradonačelnika nakon ostavke Nevenka Barbarića, osvojio je najveći broj glasova

21:44 - Prema posljednjim informacijama novi prvi čovjek Goražda bit će Ernest Imamović, kandidat Četvorke.

21:42 - Kandidat SNSD-a za načelnika općine Milići Marko Savić proglasio je pobjedu na lokalnim izborima.

Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić pobjednik je ovih lokalnih izbora u Trebinju, rekao je predsjednik Gradskog odbora ove stranke Luka Petrović. SNSD slavi i u općini Novo Goražde gdje je njihova Mila Petković proglasila je pobjedu.

21:40 - Za loše rezultate SDA u Sarajevu jedan od najistaknutijih njenih članova Safet Softić optužio je turbulencije u kantonalnom odboru.

"Sve birači prate i pamte, vjerujem da se nakupilo sve iz prethodnog perioda pa je zato odnos ovakav", kazao je on.

21:32 - Prema posljednjim informacijama u Općini Centar Srđan Mandić (Četvorka) je u ubjedljivom vodstvu sa 10.347 glasova ispred aktuelnog načelnika Nedžada Ajnadžića koji trenutno ima 4.318 glasova.

21:30 - Kandidat Stranke demokratske akcije Mirza Ganić novi je gradonačelnik Visokog, potvrdili su to za sada preliminarni i nepotvrđeni rezultati CIK-a lokalnih izbora održanih u Visokom.

21:17 - Ibro Berilo (SDA) ostaje načelnik općine Trnovo.

21:15 - Prvi rezultati govore da je Esed Radeljaš novi načelnik općine Foča u Federaciji BiH (Ustikolina), koji vodi ispred SDA-ovog Mensuda Borovića.

21:07 - U Novom Gradu, prema posljednjim podacima vodi kandidat SDA Semir Efendić s 16.234 glasa, ispred Adnana Delića koji ima 14.764 glasova.

21:04 - U Velikoj Kladuši vodi Fikret Avdić, u Vogošći Edin Smajić, a u Bihaću je ubjedljiv Šuhret Fazlić ispred Emdžada Galijaševića.

21:02 - U Ilijašu blagu prednost ima Amar Dovadžija (4.878), kandidat Četvorke, ispred Akifa Fazlića (4.839) iz SDA.

21:00 - Prema podacima koje ima SDA u Tuzli je ubjedljiv Jasmin Imamović, dok njihov kandidat Mirza Ganić je u prednosti u Visokom.

20:55 - Igor Crnadak je proglasio pobjedu opozicije u RS-u u tri općine - Kotor Varoš, Modriča i Bosanski Brod, a najavio je da u Bijeljini i Modriči također vode njihovi kandidati.

20:52 - Novi stari načelnik u Bužimu je Mersudin Nanić iz SDA.

Posebno zanimljiva izborna utrka u sarajevskim općinama mogla bi otići u ruke stranaka okupljenih u Četvorku.

U općini Centra kandidat Četvorke Srđan Mandić dosad je dobio 5.107 glasova, a aktualni načelnik Nedžad Ajnadžić (SDA) 1.471.

U Novom Sarajevu uvjerljivo vodi Hasan Tanović (10.671) ispred aktualnog načelnika Nedžada Koldže (3.866).

Iznenađujuće na Ilidži vodi Nermin Muzur (Četvorka) s 9.029 glasova, dok je Fikret Prevljak trenutno na 4.313 glasova.

Po informacijama koje dolaze iz Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić vjerovatno će obnoviti mandat, dok je u Novom Grad u vodstvu Edin Delić isto tako kandidat Četvorke.

Izbornu pobjedu već je u Zenici proglasio Fuad Kasumović, Prozor-Rami Jozo Ivančević (HDZ 1990)