|

Rezime sastanka: Socijaldemokratski pokret promijenio ime, zakazana prva skupština

Rezime sastanka: Socijaldemokratski pokret promijenio ime, zakazana prva skupština
40
Klix.ba
9.5.2019. u 16:56
156
komentara
40

dijeljenja
1/12 Foto: I.Š./Klix.ba
2/12 Foto: I.Š./Klix.ba
3/12 Foto: I.Š./Klix.ba
4/12 Foto: I.Š./Klix.ba
5/12 Foto: I.Š./Klix.ba
6/12 Foto: I.Š./Klix.ba
7/12 Foto: I.Š./Klix.ba
8/12 Foto: I.Š./Klix.ba
9/12 Foto: I.Š./Klix.ba
10/12 Foto: I.Š./Klix.ba
11/12 Foto: I.Š./Klix.ba
12/12 Foto: I.Š./Klix.ba
Prvi sastanak Socijaldemokratskog pokreta, odnosno Pokreta socijalne pravde i demokratije okončan je danas u Sarajevu, a definirano je ime i ideje pokreta.
Ivo Komšić, predsjedavajući Inicijativnog odbora Socijaldemokratskog pokreta, na današnjem sastanku preimenovanog u Pokret socijalne pravde i demokratije, kazao je da je krajnji cilj pokreta ujedinjenje ljevice.

"Mi smo završili sastanak Inicijativnog odbora Socijaldemokratskog pokreta. Prihvatili smo dokumente ranije poslate. Dokument je bio pod nazivom Socijalemokratski pokret. Zakazali smo skupštinu početkom juna i pripremili prijedlog. Zadržali smo se na raspravi oko samog imena. Htjeli smo ostaviti mogućnost da imenom otvorimo fragmentaciju pokreta. Promijenili smo radni naslov koji je predložen. Nazvali smo ga Pokret socijalne pravde i demokratije", kazao je Komšić.

Poručio je da nije riječ o osnivanju političke organizacije, već isključivo pokreta.

"Ovdje imamo lica koja ne mogu biti članovi političkih organizacija. Siguran sam da stranke neće praviti probleme ljudima koji su dio pokreta. Ovoj državi treba socijalna pravda i demokratija. To ne treba puno objašnjavati. Mi želimo napraviti državu socijalne pravde i demokratije. Drukčije se ne možemo suprotstaviti nacionalističkim strankama. Procesi ujedinjenja stranaka stoje četiri godine. Naš krajnji cilj je ujedinjenje stranaka ljevice", podcrtao je on.

Inicijativni odbor utvrdio je prijedlog dokumenta o osnivanju pokreta, koji će konačno usvojiti Skupština pokreta. Inicijativni odbor pozvao je sve stranke socijaldemokratke provenijencije da na svojim organima donesu odluke o pristupanju pokretu, do održavanja Skupštine, te zajedno sa ostalima, budu suosnivači pokreta. Kako se kaže, pokret će djelovati kroz Skupštinu i Predsjedništvo, uz jasno insistiranje na objedinjavanju svih snaga socijaldemokratke provencijencije, tako da uspostava pokreta nije uspostava nove političke stranke.

"Nedobronamjerni i neupućeni, pokušali su u javnosti diskreditirati i osporiti uspostavu Pokreta, sa tezom da Pokret slabi postojeće stranke socijaldemokratske provenijencije. Naprotiv, ideja Pokreta je otvaranje procesa objedinjavanja svih lijevih progresivnih snaga, u jedinstvenu i snažnu političku organizaciju cijele Bosne i Hercegovine", kazao je Komšić.

Lagumdžija i Komšići na čelu stola: Počeo Inicijativni odbor Socijaldemokratskog pokreta

Željko Komšić o Socijaldemokratskom pokretu: Ne znam šta će od svega biti, treba probati

Lamija Tanović: Ivo Komšić me prevario, neka se objedine bez mene

Podsjećamo, na sastanku su prisustvovali i Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić, Lamija Tanović i drugi. Tanović je napustila susret rekavši kako je prevarena i da ne želi učestvovati u procestu stvaranja pokreta.

Komšić je nakon sastanka novinarima kazao da je pokušao učestvovati u cijelom projektu kako bi se grupisali ljudi koji zagovaraju istu ideju.

Pozivu su se odazvali i Milan Dunović, Adil Kulenović, Mirsad Đonlagić, Alma Kratina, Nihad Čolpa, Esad Zgodić i Sifet Podžić. Osman Topčagić, jedan od učesnika, je također napustio sastanak.
Prijavi grešku


Komentari (156)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...