Okupila se ljevica
249

Lagumdžija i Komšići na čelu stola: Počeo Inicijativni odbor Socijaldemokratskog pokreta

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Na sjednicu Inicijativnog odbora Socijaldemokratskog pokreta u Sarajevu stigle su brojne poznate osobe koje se svrstavaju u lijevu političku orijentaciju i žele pokušati s novim projektom jačanja bh. ljevice.

U sarajevski Hotel Europe stigli su Zlatko Lagumdžija, koji se uz Ivu Komšića i Miru Lazovića smatra inicijatorom ove ideje.

Sastanak će biti održan iza zatvorenih vrata, a uoči početka razgovora kafu su popili lider Demokratske fronte Željko Komšić i njegove stranačke kolege, među kojima je i Samer Rešidat.

Šta donosi Lagumdžijin Socijaldemokratski pokret: Razbijanje ljevice ili nova građanska snaga

Za sastanak se pripremio i generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar koji je uoči samog početka prolazio kroz papirologiju s Lagumdžijom.

Pozivu su se odazvali i Milan Dunović, Adil Kulenović, Mirsad Đonlagić, Alma Kratina, Nihad Čolpa, Esad Zgodić, Sifet Podžić i mnogi drugi. Uoči početka skupa učesnici nisu željeli dati izjave za medije.

Lamija Tanović se na početku skupa pobunila što se bez svoje volje našla na spisku budući da je bila dio drugog dogovora.

"Ovdje su, koliko vidim, ljudi koji nisu prisustvovali na našim dosadašnjim sastancima", pobunila se profesorica Tanović, nakon čega joj je obrazloženo da će joj sve biti objašnjeno.

Upitan za mišljenje o ovoj novoj opciji na bh. političkoj sceni, predsjednik SDP-a i jedan od lidera Bh. bloka Nermin Nikšić je poželio sreću SP-u i izrazio nadu da se za šest mjeseci ponovo neće stvoriti nova tri pokreta.