Različite tarife
0

FOTO / Rezervacija mjesta na tuzlanskim mezarjima i do 3.000 KM

Piše: D. Brkić
U najtežim životnim trenucima, građani Tuzle suočeni su s nedostatkom prostora na gradskim mezarjima i grobljima na kojima planiraju ukopati svoje najbliže.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Zbog skučenosti prostora, ali i činjenice da građani uglavnom traže mjesto na jednom ili dva mezarja, Medžlis Islamske zajednice Tuzla pribjegao je naplati rezervacija. Najskuplja rezervacija odnosi se na mjesto na mezarju Bukovčić.

Saznajemo kako je rezervacija mjesta na lokaciji pored puta 3.000 KM, a popust nemaju ni članovi Islamske zajednice. Na istom mezarju, ali na drugom mjestu, rezervacija je 500 KM.

Cijene rezervacija na drugim gradskim mezarjima su različite. Primjerice rezervacija na novom dijelu mezarja u Slavinovićima košta 300 KM, dok se na nekim drugim mezarjima uopšte ne naplaćuje.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Zbog činjece da su tuzlanska mezarja i groblja smještena u visinskim zonama, da su u zonama tonjenja i na skučenom prostoru, Općinsko vijeće Tuzla je usvojilo odluku o gradnji gradskog groblja na lokalitetu nekadašnjeg odlagališta šljake u naselju Drežnik.

Regulacioni plan bi uskoro trebao biti gotov, a potom bi Zavod za urbanizam trebao prikupiti neophodnu dokumentaciju kako bi se odluka implementirala.

Gradsko groblje u naselju Drežnik protezat će se na 77 hektara površine, a bit će namijenjeno pripadnicima svih konfesija, kao i ateistima.

No, dok gradsko groblje ne bude završeno, građani Tuzle će u najtežim životnim trenucima i dalje imati niz poteškoća, odnosno morat će izdvajati znatne novčane sume kako bi svoje najmilije pokopali na mjestu koje je određeno još za njihovog života.