Milionski iznosi
12

Revizorima najspornije javne nabavke državnih institucija

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH raspravljao je o revizorskim izvještajima deset državnih institucija kojima je Ured za reviziju institucija BiH dao mišljenje s rezervom.

Mišljenje s rezervom dobili su Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Granična policija, Ministarstvo sigurnosti BiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH, IDDEEA, Visoko sudsko i tužilačko vijeće, SIPA i Tužilaštvo BiH.

Zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović rekao je da cilj današnje rasprave o negativnim izvještajima Ureda za reviziju institucija BiH nije da se nekome "skine glava", već da se napravi funkcionalan državni sistem.

On je predložio da za govornicu Parlamentarne skupštine BiH izađe glavni revizor Dragan Vrankić i iznese informacije o svim subjektima koji su dobili negativno mišljenje, odnosno mišljenje s rezervom.

Zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić upozorila je da brojne institucije u BiH ne poštuju primjedbe i preporuke Ureda za reviziju institucija BiH. Istakla je da problem predstavljaju javne nabavke, jer samo jedna od deset institucija nema evidentiran problem javnih nabavki.

Upozorila je kako se 15 posto godišnjeg budžeta izdvaja za javne nabavke, odnosno da je riječ o enormnim sredstvima. Ona ističe da su javne nabavke većinom osnov za davanje mišljenja s rezervom i da Ured za reviziju institucija BiH jasno navodi koji su problemi u vezi s javnim nabavkama, ali da niko ne radi ništa na otklanjaju problema.

Majkić je kazala da se mora pokrenuti neka vrsta odgovornosti za stanje u javnim nabavkama, jer je to najveći problem korupcije. Kako kaže, niko ne može odgovoriti na pitanje gdje završi novac od javnih nabavki, prema kojem se državni funkcioneri odnose krajnje neodgovorno.

Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević kazala je da oprezno treba gledati na izvještaje Ureda za reviziju institucija BiH s obzirom na to da naprimjer direktori SIPA-e ili Granične policije BiH nikako ne mogu utjecati na usvajanje određenih pravilnika u Vijeću ministara BiH, a da zbog toga agencije dobijaju negativno mišljenje.

Nikola Špirić iz SNSD-a rekao je da Parlamentarna skupština BiH treba tražiti rješenja i da vlast ne treba gledati šta su radili neki prethodni sazivi vlasti. On je kazao da nije dobro što sve sigurnosne agencije imaju mišljenje s rezervom i preporukama.

Ističe da postoji mogućnost kako Zakon o javnim nabavkama BiH ima određene distorzije i da bi rješenje bilo da Parlamentarna skupština BiH izmijeni zakon. On se pitao i za šta uopće služi Agencija za policijsku podršku BiH, pozivajući parlamentarce da ukinu tu agenciju.