Blokirani računi
81

Revizori upozorili na brojne nepravilnosti u Studentskom centru Sarajevo

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Federalni revizori ukazali su na brojne nepravilnosti u radu Studentskog centra Sarajevo pod vodstvom Tarika Curića.

Izuzetno teška finansijska situacija, koja je dovela i do blokiranja računa, rezultirala je time da su revizori zaključili kako postoji značajna neizvjesnosti u pogledu sposobnosti Studentskog centra da nastavi vremenski neograničeno poslovanje.

Studentskim centrom rukovodi direktor Tarik Curić kojeg je imenovao Upravni odbor 28. decembra 2016. godine, na period od četiri godine, nakon provedene procedure javnog konkursa, uz prethodno dobivenu saglasnost Kantona Sarajevo 22. decembra 2016. godine.

Curić, aktuelni predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a u Kantonu Sarajevo, na ovu poziciju izabran je kao kadar Saveza za bolju budućnost (SBB) koji zajedno sa SDA čini vlast u Kantonu Sarajevo.

Ured za reviziju institucija Federacije BiH objavio je Izvještaj o finansijskoj reviziji Javne ustanove Studentski centar Sarajevo za 2017. godinu, u kojem je ukazao na brojne nepravilnosti koje se sprovode u ovoj javnoj ustanovi.

Federalni revizori naveli su kako ne mogu potvrditi da je sistematizacija radnih mjesta u Studentskom centru Sarajevo utvrđena na način da osigura djelotvorno obavljanje poslova i uspješno rukovođenje. Inače, Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta 17. juna 2016. godine usvojio je Upravni odbor Studentskog centra Sarajevo.

"Utvrdili smo da ugovori o radu zaposlenika nisu usklađeni sa Zakonom o radu, s obzirom na to da određeni ugovori datiraju još iz perioda 2002.-2010. godine. Nakon isteka mandata, s bivšim direktorom zaključen je ugovor na neodređeno vrijeme za obavljanje poslova višeg stručnog saradnika za ekonomske poslove, za koje smo utvrdili da nisu sistematizirani pravilnikom", piše u izvještaju o reviziji.

Kadriću isplaćeno 19.380 KM

Revizori navode i da je bivšem direktoru Emiru Kadriću utvrđen koeficijent plate 5,00 koji prema pravilniku pripada mjestu pomoćnika direktora. U izvještaju piše i da se ne može potvrditi opravdanost isplata Kadriću u 2017. godini u iznosu od 19.380 KM.

Odlukama direktora Tarika Curića odobrena je novčana naknada zaposlenicama povodom 8. marta – Dana žena u iznosu po 50 KM i naknada za vjerske praznike svim zaposlenicima u dva navrata po 50 KM.

"Pravilnikom o radu je utvrđeno da se zaposlenicima može osigurati poklon do 10 posto prosječne plaće u FBiH, međutim izvršene isplate nisu opravdane ako se uzme u obzir da je Studentski centar prethodnu poslovnu godinu završio gubitkom", upozoravaju revizori.

Troškovi naknada ostalim fizičkim osobama odnose se na zaključene ugovore o djelu u iznosu od 16.114 KM i isplaćene naknade komisijama 6.105 KM. Ugovori o djelu zaključeni su za analizu postojeće sistematizacije radnih mjesta i predlaganje preraspodjele zaposlenih radi povećanja radnog učinka, izradu internih akata, vršenje procjene vrijednosti nekretnina te pružanje stručne pomoći u provođenju postupaka javnih nabavki.

"Uvidom u zaključene ugovore o djelu utvrdili smo da se nisu sačinjavali izvještaji o obavljenom poslu kao dokaz da su izvršeni prije isplate naknade te da nije postojala obaveza njihovog dostavljanja prema ugovorima", piše u izvještaju.

Ne može se potvrditi osnovanost potrošnje 450.243 KM

Troškovi pružanja usluga Studentskog servisa iskazani su u iznosu 450.243 KM. Navedeni poslovi odnose se na angažman fizičkih osoba za obavljanje poslova u nadležnosti Studentskog centra.

Angažovanje je vršeno na osnovu obrazaca "Uputa za rad" koje u najvećem broju slučajeva nije potpisao izvršilac posla, kao dokaz da su poslovi izvršeni. Na osnovu uputa sačinjavane su interne fakture koje je potpisivala neovlaštena osoba i iste nije ovjerila osoba odgovorna za kontrolu, kao takve su bile osnov za evidentiranje provizije na prihodima i troškova na rashodima.

Na ovakav način obavljani su sljedeći poslovi: renoviranje i adaptacija zgrade, pomoćni poslovi čišćenja i održavanja objekata, prenošenje kabastog otpada, pomoćni poslovi pripreme za goste, krečenje soba, ispomoć u kuhinji na pripremi povrća, ručno i mašinsko pranje suđa, čuvanje dvorišta i namještanje soba, održavanje računarske opreme, vođenje fitnes kluba, redovne aktivnosti udruženja, pružanje ispomoći na realizaciji zabave, vođenje izleta i rad na recepciji.

"Ne može se potvrditi osnovanost angažovanja fizičkih osoba (studenata) za obavljanje redovnih poslova utvrđenih Pravilnikom o radu s organizacijom, sistematizacijom radnih mjesta, platama i drugim naknadama radnika. Također, zbog navedenog se ne može potvrditi iskazani iznos izdataka u iznosu 450.243 KM, kao i prihoda po osnovu interne provizije", navode revizori.

Potraživanja od zaposlenih u iznosu 38.949 KM najvećim dijelom predstavljaju potraživanja od pozajmica datih radnicima u iznosu 25.284 KM iz 2015. godine po osnovu zaključenih ugovora o kratkoročnim pozajmicama za Emira Kadrića (bivšeg direktora Studentskog centra) 12.000 KM i Amira Petrovića 5.000 KM.

Kako piše u izvještaju, pozajmice su trebale biti vraćene do 31. decembra 2016. godine. Prema rješenju Porezne uprave FBiH o dodatno utvrđenim poreznim obavezama od 18. septembra 2017. godine, direktor Studentskog centra donosi odluku 9. oktobra 2017. godine kojom se odobrava knjiženje dodatno utvrđenih poreza i doprinosa s pripadajućim kamatama za navedene pozajmice u iznosu 11.784 KM (Emir Kadrić 7.575 KM i Amir Petrović 4.209 KM).

"Na dan 31. decembar 2017. godine potraživanja za pozajmice s dodatno utvrđenim porezima i doprinosima s pripadajućim kamatama za Emira Kadrića iznose 16.075 KM i za Petrović Amira 9.209 KM. Uvidom u dokumentaciju konstatovali smo da Studentski centar nije rezervisao troškove po osnovu povrata pozajmica od zaposlenih u iznosu 25.284 KM u skladu sa zahtjevima MRS 37 - Rezervisanja, potencijalne obaveze i potencijalna imovina", ističu revizori.

Ne plaćaju poreze

Studentski centar duži niz godina je isplaćivao plaće bez uplate pripadajućih poreza i doprinosa te stoga obaveze za poreze i doprinose na dan 31. decembar 2017. godine iznose 4.917.568 KM. Od ukupno iskazanih obaveza za poreze i doprinose na dan 31. decembar 2017. godine dio od 132.493 KM odnosi se na decembar 2017. godine, a ostatak od 4.785.076 KM se odnosi na obaveze iz prethodnih perioda.

Studentski centar je 2016. godine poslovao s gubitkom u iznosu 215.700 KM, a za 2017. godinu iskazao je dobit u iznosu od 33.703 KM. Ukupne obaveze na dan 31. decembar 2017. godine iznosile su 8.643.971 KM (od čega su obaveze prema dobavljačima 2.011.269 KM, a obaveze za poreze i doprinose po osnovu isplaćenih plaća zaposlenicima 4.917.568 KM), dok je tekuća imovina na dan 31.12. 2017. godine iznosila 1.949.758 KM.

"Također, na snazi je ograničena blokada transakcijskih računa Studentskog centra od Porezne uprave FBiH, a vezano za neizmirene obaveze po osnovu doprinosa za PIO, zdravstvo, nezaposlenost i porez na dohodak za prethodne godine. Ovakav težak finansijski položaj Studentskog centra ukazuje na postojanje značajne neizvjesnosti u pogledu njegove sposobnosti da nastavi vremenski neograničeno poslovanje", zaključuju revizori.

Kompletan izvještaj Ureda za reviziju institucija Federacije BiH pročitajte ovdje.