BiH
3

Revizija naturalizovanih državljanstava koja su izdata od 1992. do 2006. godine

Piše: S. H.
Ministarstvo civilnih poslova BiH raspisalo je javni poziv radi revizije građanima koji su državljanstvo BiH dobili putem naturalizacije u periodu od 6. aprila 1992. do 1. januara 2006. godine.

Građani imaju rok od jedne godine da dostave tražene dokumente kako bi Ministarstvo civilnih poslova izvršilo neophodne provjere. Ukoliko građani ne dostave potrebne dokumente u predviđenom roku, mogu ostati bez državljanstva.

Razlog za reviziju je navodno to što veliki broj državljana koji su državljanstvo dobili naturalizacijom ne stanuje na adresama koje su prijavili u vrijeme dobijanja državljanstva.

Dokumenti koje je potrebno predati su: Izvod iz matične knjige rođenih, Uvjerenje o državljanstvu, Izvod iz matične knjige rođenih iz općine u kojoj je u Bosni i Hercegovini izvršen naknadni upis u Matičnu knjigu rođenih, Uvjerenje o kretanju - prijavljenom prebivalištu/boravištu u Bosni i Hercegovini, važeća identifikaciona isprava Bosne i Hercegovine ili druge države, Izvod/uvjerenje o podacima iz krivične evidencije koja se vodi kod nadležnog organa prema mjestu rođenja, Izvod/uvjerenje o podacima iz krivične evidencije koja se vodi kod nadležnog organa (Ministarstva unutrašnjih poslova) prema mjestu naknadnog upisa u matičnu knjigu rođenih u Bosni i Hercegovini, kao i neki drugi dokaz kojim se dokazuje postojanje stvarne veze s Bosnom i Hercegovinom (npr. dokaz o zaključenom braku s državljankom ili državljaninom BiH.