Pogledajte galeriju
38

Retrospektiva 2021. godine u BiH kroz objektive fotoreportera portala Klix.ba

V. K.
Proteklu godinu obilježio niz događaja (Foto: I. Š./Klix.ba)
Proteklu godinu obilježio niz događaja (Foto: Klix.ba)
Tokom protekle 2021. godine Bosna i Hercegovina bila je poprište brojnih političkih, društvenih, kulturnih i drugih događaja, od kojih je svaki iza sebe ostavio nekoliko specifičnosti koje se pamte. U fotogaleriji pogledajte neke od fotografija koje su obilježile godinu uz opis.

Naravno, svaki od brojnih događaja koje ste mogli pratiti i informisati se o njima na portalu Klix.ba, ne bi bio isti bez fotografija koje su nerijetko i bolje nego riječi prenosile informaciju i budile pozitivne ili one manje pozitivne emocije među građanima.

Fotoreporteri portala Klix.ba Davorin Sekulić, Ivan Šebalj, Tarik Saletović, Elmedin Mehić i Ines Lučić proteklu godinu izvještavali su s brojnih događaja tokom kojih su zabilježene fotografije koje su prenosili i brojni regionalni i drugi mediji.

Naši fotoreporteri bili su na "prvoj liniji" tokom teških trenutaka u 2021. godini koje su obilježile poplave, požari, ali i protesti rudara i drugih obespravljenih skupina.

Također, događaji koji uvijek bude specifične emocije također su popraćeni objektivima naših fotoreportera, a od brojnih takvih svakako vrijedi izdvojiti fotografije koje pokazuju svu bol 11. jula u Potočarima, majke Nermina Divovića, koji je 18. novembra 1994. godine ubijen snajperskim hicem, ali i onih najmlađih stanovnika koji su se na adekvatan način, ostavljanjem igračaka i drugih predmeta, oprostili od malene Džene Gadžun.

Naravno, ovu godinu obilježili su i brojni lijepi trenuci. Tu svakako vrijedi izdvojiti otvaranje 27. Sarajevo Film Festivala, koji su obilježili dolasci brojnih poznatih ličnosti, uključujući Bona i velikog njemačkog reditelja Wima Wendersa.

Sportski događaj koji nam je ostao u sjećanju iz 2021. godine svakako je bio uspjeh naše plivačice Lane Pudar, a fotografije koje opisuju sreću mlade sportske nade u usponu govore mnogo više od riječi i tekstova. Također "sportsku" godinu su obilježili i brojni događaji iz svijeta nogometa, košarke i drugih sportova, ali i posjete nekih poznatih sportskih ličnosti kao što je Novak Đoković.

Događaje iz svijeta sporta zaokružio je vatromet povodom stotinu godina postojanja Fudbalskog kluba Željezničar, a navijačka grupa "Manijaci" potrudila se da u septembru vatrometima osvijetli nebo iznad Sarajeva, ali i drugih gradova.

Kao što to obično i bude slučaj u Bosni i Hercegovini, brojne lijepe trenutke zasjenila su politička dešavanja i tenzije od lokalnog pa sve do državnog nivoa. Fotoreporteri portala Klix.ba bilježili su trenutke "preuzimanja dužnosti" između bivšeg gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake i nove gradonačelnice Benjamine Karić, ali i mnogo značajnije trenutke.

Svakako, izdvaja se dolazak novog visokog predstavnika Christiana Schmidta, kojem je Valentin Inzko ispred OHR-a uručio "sveto slovo" Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Najintenzivniji politički događaji ove godine odvijali su se u državnom vrhu, gdje su zabilježene posjete brojnih evropskih i svjetskih zvaničnika, ali i tenzije između članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u kojima je ove godine i više nego inače prednjačio Milorad Dodik.

U fotogaleriji koju smo za vas pripremili izdvojili smo samo neke od momenata koji su obilježili ovu godinu. Kao i svi, nadamo se da će tokom 2022. godine biti mnogo više lijepih momenata, a mnogo manje onih koji izazivaju negativne emocije u nama.