Novi korak
81

ReSTART postaje politička partija: "Ulazimo u ring, dosta je bilo"

A. L.
Organizacija ReSTART BiH iz neformalnog aktivističkog angažmana sutra kreće u formiranje političke stranke.

Kako kažu, neformalni aktivistički angažman služio je samo za pritisak na vlast, a sutra zvanično kreću u formalizaciju svoje borbe za snažniju državu "u kojoj su institucije ispred sela i kafane, a moderno proevropsko društvo ispred plemena."

Dodaju da sutra u 12 sati u Općinskom sudu Sarajevo članovi ReSTART-a sa advokatom preuzimaju dokumentaciju koja je potrebna za registraciju političke stranke i kreću u proces registracije.

Pet primarnih fokusa djelovanja buduće stranke 'ReSTART BiH' će biti:

  • Afirmacija Bosanstva kao nacionalne - državne kategorije identiteta;

  • Implementacija svih presuda Evropskog suda za ljudska prava tj. restart postojećeg sistema kroz izmjenu Dejtonskog Aneksa IV u Ustavu BiH;

  • Zelena politika ili ekopolitika:

  • očuvanje prirodnih resursa i razvijanje ekološki održivog društva;

  • socijalna pravda, kao preduslov ostanka mladih u BiH.

Zakazane proteste ispred Parlamentarne skupštine pomjerili su za nekoliko sedmica, "kako bi dali prostora da neko probudi visokog predstavnika i da on ispuni vlastito obećanje."

"Ako se to ne desi do sredine februara, demonstracije su jedino rješenje za izlazak iz krize koju prouzrokuju oni, zbog kojih ReSTART ulazi u ring. Dosta je bilo igrica od kojih svi akteri jako dobro žive, a građani nemaju rješenje za to", navodi se u saopćenju.