{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rešidat: Budžet Ministarstva kulture i sporta KS suma je za preživljavanje

13.4.2015. u 12:15
169
71
Rešidat: Budžet Ministarstva kulture i sporta KS suma je za preživljavanje
169
Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samer Rešidat danas je posjetio Biblioteku za slijepa i slabovidna lica u BiH koja je jedinstvena institucija kulture od značaja za državu. Biblioteku sufinansira Vlada Kantona Sarajevo preko kantonalnog Ministarstva za kulturu i sport, a najveći broj korisnika u ovoj biblioteci i jeste iz Kantona Sarajevo.
Sakib Pleho, direktor Biblioteke, kazao je da nije normalno da neko ko dođe na političku funkciju u BiH ne zna šta je to biblioteka i kako se proizvode knjige za slijepe i slabovidne osobe. Dodao je i da Biblioteka ima ozbiljnih problema s finansiranjem jer grantovi koji se odnose na sufinansiranje nisu dovoljni ni za plaće uposlenika.

"Prošle godine je Vlada Federacije BiH putem Ministarstva obrazovanja i nauke utvrdila jedan grant koji se odnosi na sufinansiranje institucija kulture koje su od značaja za BiH. Pokrivali su dio plaća i to je bio grant isključivo za plaće usposlenih. No, taj grant nije dovoljan jer drugi dio plaća m osiguravamo kroz dio sufinansiranja od Vlade Kantona Sarajevo i taj iznos nije dostatan, ali nije ni beznačajan", kazao je Pleho.

On je rekao da Biblioteka godišnje dobije 53.700 KM od Kantonalnog ministarstva, te da od Ministarstva civilnih poslova BiH dobije malo sredstva koja su namijenjena isključivo za projekte.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samer Rešidat kazao je da je njegov primarni zadatak da razgovara i obiđe sve ustanove koje djeluju pri Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo. Istakao je da je u posljednjih petnaest dana svaki dan obavljao od deset do petnaest sastanaka, te da u ovoj i narednoj sedmici planira obići sve ustanove koje su pri ministarstvu na čijem čelu se nalazi.

"Trudit ću se da obiđem sve što je na kantonalnom nivou, a što je direktno ili indirektno vezano za ministarstvo kulture i sporta. Ja sam već imao sastanak sa direktorom Zemaljskog muzeja i imamo neke planove u narednom periodu. Kantonalno ministarstvo naravno ne može samo raditi. Čekali smo formiranje Vlade Federacije BiH i Vijeće ministara. I jedan od mojih zadataka je da to pokušam uvezati", kazao je Rešidat.

On je dodao da se zaboravlja da je budžet Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo 3,7 ukupnog budžeta KS.

"To je 25 miliona i to zvuči mnogo. No u Hrvatskom narodnom kazalištu budžet je 22 miliona KM, što je skoro pa kompletan budžet ministarstva i kulture i sporta. Trudit ću se da pomognem koliko budem mogao. Trudit ću se i da se budžet ovog ministarstva poveća jer ovo je suma koja je za preživljavanje ili kako su mi rekli za gašenje požara", zaključio je Rešidat.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: