Rezolucija uprazno
229

Republika Srpska je "vojno neutralan" entitet koji na svojoj teritoriji ima bazu NATO-a

Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Narodna skupština Republike Srpske nedavno je usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti ovog bh. entiteta. Vojna neutralnost, po svojoj definiciji, podrazumijeva nesvrstavanje uz svjetske ili regionalne vojne blokove, što uključuje i uskraćivanje gostoprimstva stranim vojskama i alijansama.

Kada se već jedan entitet želi igrati države, Narodna skupština je morala pripremiti rješenje po kojem se godinama postojeća baza NATO-a mora pomjeriti s teritorije Republike Srpske. Naravno, to rješenje ne postoji.

Naime, u Istočnom Sarajevu u Aerodromskoj ulici, koja se nadovezuje na Ravnogorsku, nalazi se glavni ulaz u najveću bazu međunarodne vojne misije u Bosni i Hercegovini, poznatije kao EUFOR Althea.

Baza nazvana po obližnjem naselju Butmir nalazi se na teritorijama oba bh. entiteta. Veličina i značaj baze, pored simbolične lokacije, ogleda se u činjenici da je zapadna ograda kampa dugačka impresivnih 1,3 kilometra. Informacije kao što je površina kampa nisu dostupne javnosti, ali se ona vjerovatno kreće između 600.000 i 700.000 kvadratnih metara.

O snazi vojne moći unutar zidova baze ne možemo ni nagađati, ali o njenoj ulozi ne moramo - po nužnoj potrebi reagovati usljed narušavanja mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Iako zvanično nije riječ o klasičnoj bazi NATO-a, EUFOR je pod njegovom komandom. EUFOR-om niz godina komanduju generali zemalja NATO-a, štab NATO-a u Evropi se koristi kao nadređeni štab EUFOR-a, a prethodnice EUFOR-a (SFOR i IFOR) bile su također pod komandom NATO-a.

Na postojanje baze podsjetio je i jedan od čelnika opozicije u Republici Srpskoj Dragan Čavić koji je sarkastično pozvao MUP RS-a da izbaci stranu vojsku iz baze u Istočnom Sarajevu.

Također, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko izjavio je za Klix.ba kako Narodna skupština RS-a nema nadležnost da donosi odluke o pridruživanju međunarodnim organizacijama.

Bakir Izetbegović je podsjetio da je Predsjedništvo BiH ranije konsenzusom utvrdilo opredjeljenje za pristupanje NATO-u te podnijelo formalni zahtjev za pristupanje MAP-u, dok je Dragan Čović podsjetio na slučaj u Crnoj Gori.

"Svako ima pravo da kaže nešto o NATO-u, vidjeli ste u Crnoj Gori, bilo je 51-49 posto nakon glasanja, a oni su u NATO-u, bez obzira na onih 49 posto", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

S obzirom na nedavno donesenu rezoluciju, bilo bi za očekivati da se pola baze odseli. To se naravno neće desiti i ta činjenica oslikava stvarnu moć prazne odluke parlamenta manjeg bh. entiteta.