Saznaje Klix.ba
1

Republika Srpska danas na stol stavlja entitetski izborni zakon kao odgovor Schmidtu

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Nacrt izbornog zakona Republike Srpske naći će se danas na dnevnom redu 11. posebne sjednice Narodne skupštine RS-a, saznaje Klix.ba.
Ranije je sazvana sjednica sa samo jednom tačkom dnevnog reda na temu "Razmatranje aktuelne bezbjednosne i političke situacije u svijetu sa aspekta reperkusija na RS - prijedlog predsjednika RS-a, predsjednika Narodne skupštine, predsjednika Vlade i člana Predsjedništva BiH."

Ipak, kako saznajemo, poslanici će danas razmatrati i nacrt entitetskog izbornog zakona nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH s ciljem poštenijih i transparentnijih izbora uvođenjem skenera, identifikacije birača i pravilnijeg načina brojanja glasova.

Vlast RS-a poručuje da neće pristati na nametanja visokog predstavnika, kojeg deklarativno i ne priznaju, te da će donijeti svoj zakon po kojem će ubuduće provoditi izbore.

Ovo bi, ukoliko se donese entitetski zakon, definitivno mogao biti uvod u novu političku krizu i to u izbornoj godini.

Vladajuće strukture u ovom bh. entitetu su u ladici držale spreman Nacrt zakona, a u javnost je procurio samo 20 minuta prije nego će Schmidt proteklog utorka nametnuti tehničke izmjene Izbornog zakona.

Izbornim zakonom Republike Srpske predviđa se da su organi nadležni za sprovođenje izbora Republička izborna komisija, kao i gradska i opštinska, te birački odbori te da je sjedište RIK-a u Banjoj Luci.

Kolegij NSRS-a je pozvao lidere parlamentarnih stranaka da danas do početka sjednice dostave zahtjeve za obraćanje u trajanju do 10 minuta, u skladu sa Poslovnikom.

Također, Kolegij je predlagačima dnevnog reda odobrio uvodna obraćanja u trajanju do 30 minuta.

Posebna sjednica NSRS-a zakazana je za danas u 10 sati, ali se očekuje da će početak kasniti.