Prijava nestanka djece
49

Republika Srpska će uskoro dobiti sistem "Pronađi me", u Srbiji je nedavno aktiviran prvi put

A. Ku.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sistem "Pronađi me" trebao bi biti uspostavljen u bh. entitetu Republika Srpska (RS). Ovim povodom će 27. maja biti organizovana stručna konferencija na kojoj će biti razgovarano o realizaciji ovog projekta.
Načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a Republike Srpske Mirna Miljanović rekla je da je u trenutku nestanka djeteta najvažnije odmah pozvati policiju.

"Ako dijete ne možete pronaći na mjestima na kojima bude najčešće, odmah se mora pozvati policija. Treba se spriječiti protok vremena. Svaka minuta je korisna i bitne su jako procedure kako se postupa u takvim situacijama", navela je Miljanović, javlja RTRS.

Prevencija i pravovremeno djelovanje ključni su faktori prilikom pronalaska nestalih maloljetnika.

Iz MUP-a Republike Srpske su naveli da su analizirali kako sistemi ovog tipa funkcionišu u SAD-u, Evropi i zemljama iz okruženja te je donesena odluka da se počne sa realizacijom aktivnosti.

Ovaj sistem u slučajevima nestanka maloljetnih osoba omogućava policiji da hitno, putem savremenih sredstava komunikacije obavijesti javnost i tako u potragu uključi širu društvenu zajednicu, objavljujući informacije putem medija, televizijskih i radio emisija, interneta, SMS poruka, ekrana na autoputevima i slično.

Osnovni cilj jeste hitno informisanje šire javnosti o nestalom maloljetniku, zbog što bržeg i efikasnijeg pronalaska.

Nedavnim slučajem nestanka Danke Ilić ovaj sistem je prvi put aktiviran u Srbiji.