Bolji uvjeti
191

Renovirana Klinika urgentne medicine KCUS-a

FENA
Menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nastavlja s projektima i aktivnostima u cilju pružanja kvalitetnijih zdravstvenih usluga pacijentima, te omogućavanja ugodnijeg radnog ambijenta za uposlenike, a posljednji u nizu realiziranih projekata je renoviranje Klinike urgentne medicine, najfrekventije klinike u KCUS-u.

Prema riječima v.d. šefa Klinike Dželaludina Junuzovića, ovim projektom znatno su poboljšani uvjeti boravka pacijenata, te je olakšana komunikacija između pacijenata, ljekara i medicinskog osoblja, saopćeno je iz KCUS-a.

"Uklonili smo nepotrebne zidove i pregrade u prijemnoj Hirurškoj ambulanti, a istovremeno smo u dijelu za nadzor pacijenata omogućili više privatnosti za bolesnike. Klinika urgentne medicine radi svaki dan, a ponedjeljkom i petkom primamo pacijente iz drugih kantona, kao i teže slučajeve s područja Kantona Sarajevo. Naši ljekari i osoblje su stručno osposobljeni za sve intervencije, kao i u bilo kojem urgentnom centru u svijetu", izjavio je Junuzović.

Glavna sestra Klinike urgentne medicine KCUS Senada Džebo ističe da se u Hirurškoj i Internističkoj ambulanti Klinike dnevno zbrine više od 250 pacijenata.

"Tokom renoviranja nismo prekidali redovan program rada s pacijentima. Mi smo prva Klinika na koju dolaze svi bolesnici, prva slika KCUS, stoga je naša odgovornost velika. Trudimo se svakodnevno dati maksimum kako bi pacijenti otišli zadovoljni svojim porodicama", navela je Džebo.

Generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović ističe da je u posljednje dvije godine urađeno mnogo na stvaranju boljih uslova za bolesnike i uposlenike. Najavljuje i utopljavanje i zamjenu stolarije na zgradi u kojoj se nalazi Klinika urgentne medicine.

"Predanim radom i opredjeljenjem da našim građanima omogućimo kvalitetniju zdravstvenu uslugu uradili smo velike i vidne promjene u KCUS. Sve vrijeme ulažemo veliki napor da popravimo kvalitet zdravstvene usluge, ali i uslove rada za naše zaposlenike. Sve aktivnosti menadžmenta usmjerene su ka istom cilju, a to je poboljšanje kompletne zdravstvene usluge pacijentima", izjavila je Izetbegović.

Ona dodaje da je Klinika urgentne medicine, po njenom dolasku u KCUS u januaru 2016. godine, bilo jedno od najzapuštenijih mjesta.

"Nedostatak osnovnih lijekova i sredstava za higijenu bio je ogroman problem. Kadar je bio nedostatan, jer su raniji direktori zapošljavali nove uposlenike u KUM, a kasnije ih premještali na druge klinike. Na napravljenih 100 miliona KM dugovanja naslijedili smo i stare i neispravne aparate, od kojih većina nisu bili u funkciji. Nismo imali lijekova niti sredstava za higijenu. KCUS je bio na najnižem mogućem nivou, što je bilo izrazito vidno u KUM-u. Oko 350 pacijenata dnevno je prolazilo kroz kliniku, osoblje iscrpljeno, a higijenski uslovi loši", istakla je Izetbegović.

Dodala je da je KUM doveden u stanje pristojnog funkcioniranja relativno brzo, te da je menadžment sada veoma ponosan na izuzetno kvalitetan rad i uslove u skoro neprepoznatljivo boljolj klinici.