Naša stranka
1

Renić: Šta radi Zavod za javno zdravstvo ZDK dok ljudi umiru od H1N1?

FENA
Sanja Renić
Sanja Renić
Naša stranka (NS) reagirala je danas povodom stanja u zdravstvu Zeničko-dobojskog kantona, navodeći da je u Zenici u posljednje vrijeme pet osoba umrlo od virusa H1N1, te da među građanima vlada zabrinutost.

"Kako prepoznati simptome, koliko kod sebe, toliko i kod drugih, kako se zaštititi – neka su od pitanja na koje žele znati odgovore. Zavod za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona, međutim, šuti", navodi NS u saopćenju za javnost.

Članica Predsjedništva NS-a i vijećnica u Gradskom vijeću Zenice Sanja Renić ističe da je davanje odgovora na spomenuta pitanja minimum onoga što je u opisu posla Zavoda za javno zdravstvo ZDK-a.

"Oni trebaju da provode mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, što podrazumijeva rano otkrivanje izvora i puteva širenja zaraze prema prijavama zaraznih bolesti iz ambulanti opće medicine, bolnica i laboratorija. Također, trebaju da prate sprovođenje općih mjera i da budu spremni za sprovođenje ostalih mjera u iznimnim situacijama", podsjeća Renić, navodeći da tako stoji u opisu njihovog posla.

Nadalje se pita - šta je ovo, ako nije iznimna situacija, insistirajući na informacijama u vezi s novonastalom situacijom.

"Moramo pod hitno znati šta su po pitanju zaraza virusom H1N1 uradili. Ako nisu ništa, što pretpostavljam, jer da jesu već bi se pohvalili, Vlada ZDK-a mora pokrenuti pitanje njihove odgovornosti za ovakvu situaciju. Umjesto brige za stanovništvo, mi smo u prilici da vidimo kako su novac usmjerili kreativno, u luksuzno izdanje Izvještaja o zdravlju građana grada Zenica i to za 2016-godinu", navodi Renić.

Istovremeno, ističe da su se ograničili na grad, iako su kantonalna institucija.

"Smrtni slučajevi od gripe ako i uđu u Izvještaj za 2018. godinu, to ćemo saznati 2020-te. Podsjećam još jednom, radi se o instituciji koja treba da prevenira a ne sa dvije godine zakašnjenja konstatira", navodi Renić, saopćeno je iz NS-a.