Početak rješavanja problema
0

FOTO / "Renesansa" pokreće inicijativu "PDV-om protiv raka"

FENA
Udruženje građanki "Renesansa", čije su članice žene liječene od tumora na dojci, najavilo je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu inicijativu nazvanu "PDV-om protiv raka".
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Cilj je da vladin i nevladin sektor, te zdravstveni profesionalci osmišljenom zajedničkom akcijom doprinesu sistemskom rješavanju problema u zdravstvu, što u krajnjem treba da omogući da se teško oboljeli pacijenti brže i lakše snabdijevaju odgovarajućim neophodnim lijekovima.

"Renesansa" je najavila za danas poslijepodne u Sarajevu okrugli sto o istoj temi kao nastavak rasprave o mogućim izmjenama i dopunama zakona o PDV-u, odnosno kao podršku inicijativi koju je Federalno ministarstvo zdravstva uputilo Ministarstvu civilnih poslova BiH u junu 2009. godine te inicijativi poslanika u Federalnom parlamentu iz juna 2010. godine. U tim dokumentima je dato više prijedloga o mogućim načinima rješavanja finansijskih problema u zdravstvu.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Podrškom inicijativi za povrat PDV-a ili za ukidanje ove vrste poreza na lijekove i potrošni materijal, zdravstvene ustanove i fondovi zdravstvenog osiguranja osigurali bi dodatni novac za ukidanje listi čekanja te proširenje programa na kantonalnom i federalnom nivou, predlažu iz udruženja jedan od mogućih sistemskih modula.

PDV je početak rješenja problema, a u okviru cijelog projekta će se raditi na nacionalnom programu za borbu protiv malignih bolesti, rečeno je također.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Članice "Renesanse", u saradnji s Helsinškim komitetom Sarajevo, pozvale su na današnji okrugli sto partnerske asocijacije iz BiH: Udruženje žena Tuzle, "Život" iz Zenice, "Novi pogled" iz Mostara, "Iskra" Banjaluka, "Biser" Goražde, "Narcis" iz Širokog Brijega te "Bistrica" iz Livna.

Pozvani su i Asocijacija za djecu koja boluju od raka u FBiH, "Colon" i "Neven", kao i zdravstveni profesionalci, institucije direktno vezane za ovu problemtiku, predstavnici drugih nevladinih organizacija i građani.