{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Relej na Humu čeka bolje dane: Pogledajte kako izgleda simbol Sarajeva snimljen iz zraka

Piše: M. N./Klix.ba
17.5.2015. u 22:14
272
124
Relej na Humu čeka bolje dane: Pogledajte kako izgleda simbol Sarajeva snimljen iz zraka
272
Televizijski predajnik na Humu simbol je Sarajeva već tri decenije. Kada bi se desila bilo kakva sabotaža na ovom predajniku, ne bi stao samo televizijski prijenos u zemlji, već bi prestao kompletan telekomunikacijski život u BiH.
Nažalost, rat je učinio svoje, a jedna od glavnih meta bio je i ovaj predajnik. Zločinci su htjeli uništiti sve i ostaviti BiH u medijskom mraku. No, nisu uspjeli.

TV predajnik izgrađen je 1980-ih godina na nadmorskoj visini od 812 metara. Sastoji se od zidanog objekta i armiranog betonskog stubu visine 78,5 metara.

Kada je izgrađen na antenskom stubu montirani su UHF TV antenski sistem, VHF TV antenski sistem i VHF FM antenski sistem koji su emitovali analogni radio i TV signal. RTV BiH (BHRT) i RTV FBIH radijske i TV programe emituju preko četiri analogna predajnika snage po 1 KW, starosti između osam i 30 godina. Objekt kao i emisioni uređaji su pod stalnim nadzorom dežurnih tehničara BHRT-a.

Djelimično je renoviran, ali nikad u potpunosti jer su potrebna velika sredstva. No, relej ostao simbol po kojem se glavni grad BiH prepoznaje na svim razglednicama, a neobnovljen i siv podsjeća na teške dane borbe koje je Sarajevo preživjelo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: