{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BHRT: Snosimo posljedice procesa koji godinama tapkaju u mjestu

Klix.ba
17.6.2015. u 17:56
1
28
BHRT: Snosimo posljedice procesa koji godinama tapkaju u mjestu
1
BHRT: Snosimo posljedice procesa koji godinama tapkaju u mjestu
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako je Radio-televizija Bosne i Hercegovine izvršila sve svoje obaveze iz plana prve faze digitalizacije emisione mreže u BiH, te vlastitim sredstvima digitalizirala dio produkcionih kapaciteta unutar BHRT-a, Javni radio-televizijski servis BiH danas je prinuđen da snosi posljedice neprovođenja strateškog plana digitalizacije u Bosni i Hercegovini, podsjećaju u saopćenju za javnost kojim su izrazili svoje nezadovoljstvo.
Naime, po rješenju i nalogu Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK BiH), a na osnovu žalbe Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge Republike Srbije (RATEL), BHRT je sa električnog napajanja isključila TV predajnik na lokaciji Veliki Žep, sa kojeg se na 24. kanalu emitirao signal BHT1.

Posljedice ovog čina, na koji je BHRT bio prinuđen poštujući odluku RAK-a, su nesagledive, jer je gašenjem TV predajnika na lokaciji Veliki Žep bez signala BHT1 ostalo devet TV pretvarača, koji servisiraju šire područje Podrinja uključujući općine Srebrenica, Šekovići, Zvornik, Vlasenica, Bratunac, Višegrad, Bijeljina i Rudo.

Da bi se prevazišao ovaj problem, BHRT je od članica Sistema javnog emitiranja zatražila saglasnost za alternativno rješenje, koje bi bilo upućeno na odobrenje RAK-u, a to je privremeno preštimavanje TV predajnika na susjedni kanal 25 koji je međunarodno iskoordiniran i dodijeljen javnim emiterima za potrebe digitalnog emitiranja u digitalnoj regiji Majevica.

BHRT, Javni radio-televizijski servis BiH, u nadi da će se procesi koji godinama tapkaju u mjestu napokon pokrenuti, poziva sve nadležne i odgovorne institucije na svim nivoima vlasti da preduzmu neophodne korake kako bi BiH krenula u proces digitalizacije u skladu sa već zaživjelim europskim standardima, istaknuli su u saopćenju za javnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: