{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posljedice blokade procesa digitalizacije: Sinoć ugašen prvi predajnik

Piše: N. N./Klix.ba
17.6.2015. u 12:34
289
162
Posljedice blokade procesa digitalizacije: Sinoć ugašen prvi predajnik
289
Posljedice blokade procesa digitalizacije: Sinoć ugašen prvi predajnik
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nesprovođenje procesa digitalizacije ostavlja prve posljedice. Naime, sinoć je ugašen prvi predajnik analognog signala, a bez signala BHT-a ostalo je šire područje Istočne Bosne.
"Na legitimni  zahtjev administracije Republike Srbije, a u skladu sa Međunarodnim sporazumom, Regulatorna agencija za komunikacije  je zaprimila zahtjev za gašenjem TV predajnika na lokaciji Veliki Žep sa kojeg emituje BHT. Slijedom ovog zahtjeva, a u skladu sa zakonskim nadležnostima, Agencija je uputila nalog za gašenjem tog predajnika", kažu iz Regulatorne agencije za komunikacije za Klix.ba
 
Iz RAK-a dodaju da su obaviješteni od generalnog direktora BHT-a, da je sporni predajnik ugašen sinoć, čime je dijelom, sa TV ekrana nestao signal BHT na širem području istočne Bosne, uključujući sljedeće općine: Srebrenica, Šekovići, Zvornik, Vlasenica, Bratunac, Višegrad, Bijeljina i Rudo.  
 
Danas je održan i sastanak sa predstavnicima BHT-a na kojem su dogovorene interventne mjere za što skorije vraćanje signala na navedena područja.

"Očekujemo da će nas BHT u najskorije vrijeme obavijestiti o konačnom ishodu, kako bi građani u ovim područjima ponovo imali signal BHT-a", kažu iz RAK-a.
 
Na ovakve moguće posljedice Agencija je upozoravala putem direktnih sastanaka sa nosiocima dozvola i predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti.

Također, iz RAK-a kažu da očekujemo da će primiti slične zahtjeve za gašenjem predajnika i u narednom periodu, što će, nadaju se iz RAK-a, podstaći državu da pristupi realizacije procesa digitalizacije u što skorije vrijeme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: