Novogodišnji prijem
13

Rektorica UNTZ-a Nermina Hadžigrahić: Moramo zaustaviti pad broja upisanih studenata

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić danas je upriličila novogodišnji prijem za medijske radnike koji djeluju na području ovog grada, a tom prilikom sumirani su i rezultati rada ove visokoškolske ustanove u 2017. godini.

Hadžigrahić je kazala da je iza Univerziteta u Tuzli jedan turbulentan period, nakon kojeg se zaplovilo u mirnije vode. Naglasila je i da ova visokoškolska ustanova ne bježi od kritike medija, kao i da je svaka dobrojamjerna kritika dobrodošla na njihovu adresu.

Rekla je i da je ove godine tuzlanski Univerzitet potpisao ugovor s Vijećem za štampu BiH, što je ocijenila znajačnim potezom koji otvara značajan prostor za edukaciju studenata novinarstva o svim etičkim standardima profesionalnog izvještavanja.

U akademskoj 2017/2018. godini upisano je 1.600 studenata, što predstavlja najmanji broj brucoša, a Hadžigrahić se nada da se ovaj negativan trend neće nastaviti u narednom periodu.

"Na nama je da učinimo sve da tako bude", naglasila je ona.

U tekućoj akademskoj godini promovisana su 1.354 diplomca i 273 magistra. Na čast doktora nauka promovisano je 48 kandidata, ali i šest zlatnih studenata na koje je rektorica posebno ponosna.

U zvanje redovnog profesora promovisano je 25 osoba, a oni, kako je ocijenila Hadžigrahić, čine posebni snagu Univerziteta u Tuzli.

Ovu visokoškolsku ustanovu posjetio je i niz renomiranih predavača, među kojima su dr. Ervin Sejdić, dr. Mahir Hadžić, akademik Muhamed Filipović, dr. Edhem (Eddie) Čustović, ali i ambasadorica Indonezije u BiH Nj.E. Amelia Achmad Yani.

"Ove posjete otvorile su nam prostor i za nastavak saradnje s ustanovama iz kojih spomenute osobe dolaze", izjavila je Hadžigrahić, naglasivši da je Univerzitet u Tuzli u godini na izmaku potpisao i niz sporazuma o saradnji s drugim visokoškolskim ustanovama izvan BiH.

U narednom periodu posebna pažnja će biti posvećena povećanju mobilnosti nastavnika i studenata koji djeluju na Univerzitetu u Tuzli.

"Iako imamo pozitivan trend, nismo zadovoljni s mobilnosti naših studenata. Prema principima Bolonjske deklaracije oni bi trebali dio svog školovanja obaviti na nekom od univerziteta van naše ustanove i BiH", naglasila je Hadžigrahić, istaknuvši da je određen broj tuzlanskih studenata već na razmjeni, a nekoliko studenata s univerziteta u Turskoj trenutno se nalazi na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Kada je u pitanju Kampus u Tuzli rektorica je kazala da su trenutno u toku infrastrukturni radovi na studentskim paviljonima, a u planu su i radovi na studentskoj kantini.

"Naša briga su i novi studijski programi, jer ih želimo prilagođavati potrebama tržišta rada. Želimo školovati studente koji će po završetku školovanja moći pronaći odgovarajuće zaposlenje te po mogućnosti ostati u BiH", zaključila je Hadžigrahić.

U ovoj visokoškolskoj ustanovi trenutno se školuje više od 11.000 studenata, raspoređenih na 12 fakulteta i Akademiju dramstkih umjetnosti. Od osnivanja do danas diplomu Univerziteta u Tuzli steklo je više od 40.000 studenata.