BiH
13

Rektori iz BiH u Rijadu na istraživanjima i razmjeni ljudi i ideja

FENA
Rektori univerziteta iz Bosne i Hercegovine nalaze se u zvaničnoj posjeti Kraljevini Saudijskoj Arabiji gdje, na najvišim nivoima vlasti i akademskih institucija, dogovaraju dublje i konkretnije oblike saradnje.

Delegaciju predvodi rektor Univerziteta u Sarajevu, Muharem Avdispahić, a u njoj su još rektori bihaćkog, mostarskog, tuzlanskog i zeničkog univerziteta - Refik Šahinović, Sead Pašić, Enver Halilović i Dževad Zečić, te njihove kolege s privatnih visokoškolskih ustanova, Ejup Ganić, osnivač i rektor SSST-a, Mehmet Uzunoglu, rektor Univerziteta Burch, te vice rektor Internetional University of Sarajevo Muhamed Hadžiabdić.

Već prvi dan posjete rektori su imali sastanke na najvišim nivoima. Delegaciju BiH kojoj se pridružio ambasador BiH u Rijadu Haris Hrle, primio je ministar za visoko obrazovanje u Vladi KSA Dr. Khalid Alanqari. Uz Alanqarija, koji je ponovio posvećenost obostranoj saradnji visokoobrazovanih institucija dvaju država, sastanku su prisustvovali zamjenik ministra prof. dr. Ahmad Al Saif, pomoćnik ministra za stipendije dr. Naser Alfozan, pomoćnik ministra za informiranje i planiranje prof. dr. Abdulgade Alfuntokh, te direktori odjela za privatne univerzitete i upravu prof. dr. Walid Aldali, za internacionalnu saradnju dr. Salim Almalik, za javne odnose i medije prof. dr. Muhammad Alhaizan, te za vandržavnu saradnju dr. Salim Almalik.

Ambasador BiH zahvalio se ministru Alanqariju na gostoprimstvu, te posebno istaknuo ulogu generalnog direktora Kulturnog centra Kralj Fahd i atašea Ambasade KSA u Sarajevu dr. Khalida Addamigha, bez čijeg ogromnog truda ova posjeta sigurno ne bi bila realizirana.

Rektor Avdispahić potrctao je podršku koji je KSA davala BiH u najtežim trenucima, te još jednom izrazio zahvalnost na grantu u vrijednosti 22 miliona dolara za buduću biblioteku Univerziteta u Sarajevu, dok je rektor Ganić rekao kako je KSA jedina zemlja "koja direktno investira u naš nervni sistem, a to su bolnice, biblioteke i škole".

"Ono što je važno istaći, više nismo zemlja za pomoć nego možemo biti i partneri na ozbiljnim projektima", istakao je Ganić.

Ministar za visoko obrazovanje u Vladi Kraljevine Saudijske Arabije informiran je o izuzetno kvalitetnoj prezentaciji mogućih stipendija za školovanje u ovoj zemlji koju je studentima prije dva mjeseca u Kulturnom centru Kralj Fahd izložio direktor Addamigh. Ministar Alanqari je prvim ljudima univerziteta u BiH zaželio još veću saradnju u raznim područjima visokog obrazovanja, a sam je napomenuo istraživačke projekte, predavanja i razmjenu kako studenata, tako i nastavnog kadra.

"U svim poljima u kojima se dogovori saradnja idemo raditi", poručio je Alanqari, pridodavši kako prisustvo rektora pokazuje da su pozive za saradnju shvatili ozbiljno te "da smo korak bliže cilju".

Boravak rektora s kojima je i izvještač Fene nastavlja se obilaskom visokoškolskih ustanova i agencija, a prva je na redu posjeta najstarijem i najvećem univerzitetu u Saudijskoj Arabiji, koja nosi ime po Kralju Saudu.