Imenovanje dekanese
25

Rektor UNSA Rifat Škrijelj rad inspektora ocijenio kao "najcrnju zloupotrebu funkcije"

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj smatra da je primijenjeni model u radu inspektora Kantnalne uprave za inspekcijske poslove KS, a koji mu naređuje da imenuje Semru Čavaljugu dekanesom Medicinskog fakulteta UNSA, najcrnja zloupotreba funkcije koja može da bude.
Pojasnio je da su dva inspektora 17. oktobra i 18.oktobra napravila zapisnik, s rokom od četiri dana u toku kojih se Univerzitet treba očitati, a već 20.oktobra su se pojavila rješenja koja su inspektori donijeli.

"Dakle dogodilo se da su inspektori došli u inspekcijski nadzor sa već gotovim rješenjima, prvi se inspekor pozvao na rješenje drugog inspektora", kazao je Škrijelj.

Stoga će, kazao je, u konsultaciji s pravnicima analizirati ta dva dokumenta, rješenja, i kako je rekao „zatražiti zaštitu kompetentnih institucija BiH, zaštitu od najcrnjeg nasrtaja na autonomiju i pravo Univerziteta da svoje odluke provodi u skladu sa zakonom“ .

Podsjetio je da je proces razrješenja koleginice Čavaljuge na sudu, da su se Općinski i Kantonalni sud po njenoj žalbi očitali nenadležnim, a od tih institucija je ona tražila mjeru osiguranja da se vrati na dužnost, a sudovi odbili.

Također je podsjetio da je podnio "krivične prijave Tužilaštvu KS protiv koleginice Čavaljuge i saslušan na te okolnosti kao svjedok, očekujem da institucije države urade svoj posao".

"S obzirom da sam kao rektor izložen ozbiljnim ucjenama od inspektora koji to rade po nalogu ministrice obrazovanja KS, iako je znala da je sve ovo predmetom sudskih i tužilačkih odluka, ja ću kao rektor UNSA ponašati se odgovorno i ukoliko zaista budem morao da provedem odluke koje su nezakonite, onda ćemo ih provesti, ali ću tražiti da iza tog čina stane osnivač - Skupština KS", zaključio je rektor Škrijelj.

Skupština KS danas na tematskoj sjednici razmatra Izvještaj o obrazovanju, a rektor je kazao da će u toku sjednice zastupnicima prezentirati rezultate koje UNSA ima i koji su pozitivini, prezentirat će i principe razvoja visokog obrazovanja u BiH, ali i aktuelna dešavanja u vezi s Medicinskim fakultetom UNSA.

Zastupnik Damir Marjanović je u izjavi za medije prokomentirao da politika u zadnjih 20 godina nije poštovala akademsku slobodu, a akademska sloboda znači stvoriti uvjete Univerzitetu u Sarajevu da nesmetano funkcionira.

"Treba pustiti da UNSA rješava probleme unutar akademskog kruga. Problem s Medicinskim fakultetom nije problem akademske zajednice, nego je problem koji je politika servirala unutar akademske zajednice", zaključio je Marjanović.