{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rektor UNSA Rifat Škrijelj donio odluku o suspenziji dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu

13.11.2018. u 16:30
640
82
Rektor UNSA Rifat Škrijelj donio odluku o suspenziji dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu
640
Rektor UNSA Rifat Škrijelj donio odluku o suspenziji dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu
Rektor UNSA Rifat Škrijelj (Foto: F. K./Klix.ba)
Prema provjerenim informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj je donio odluku o suspenziji dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu Semre Čavaljuge.
Škrijelj je donio odluku o suspenziji te je, kako saznajemo, upućen zahtjev prema Upravnom odboru Senata Univerziteta za njeno prijevremeno razrješenje.

Rektor UNSA je tu odluku donio prije svega zbog ignoriranja uputstva na osnovu rješenja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS da vrati na posao profesora na Medicinskom fakultetu doktora Ismeta Gavrankapetanovića.

Saznajemo da odluka o suspenziji nije donesena samo zbog neprovođenja odluke Upravnog odbora UNSA, već i zbog nekoliko razloga, među kojima je nepoštivanje zakona i Statuta UNSA.

Kontaktirali smo i rektora Škrijelja, ali on nije želio komentarisati ove detalje.

Podsjetimo, Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu donio je 7. septembra 2018. godine odluku da se prof. dr. Ismet Gavrankapetanović vrati na poziciju redovnog profesora na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Potom je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS uputila rješenje toj ustanovi, kojim se naređuje da poduzme aktivnosti u cilju osiguranja izvršenja odluke UO UNSA.

Dekanesa je u međuvremenu tražila mišljenje Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo, koje je izdalo rješenje da je dekanesa postupila u skladu sa zakonom, jer, prema njihovom mišljenju, Gavrankapetanović ne može biti vraćen na posao jer nije zaposlenik KCUS-a, što je nastavna baza tog fakulteta.

Ipak, da to ne bi trebao biti razlog pokazuju primjeri da na Medicinskom fakultetu rade i neki drugi profesori koji nisu zaposlenici KCUS-a.

Poslije toga je 31. oktobra i rektor UNSA Rifat Škrijelj uputio akt dekanesi Medicinskog fakulteta Semri Čavaljugi da vrati Gavrankapetanovića na radno mjesto, a rok od pet radnih dana koji je ostavljen da se odluka provede je davno istekao. Rektor je, podsjećamo, u slučaju neizvršenja odluke UO UNSA najavio sankcije predviđene Zakonom o visokom obrazovanju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: