"Povratak bi nanio štetu"
96

Ministarstvo: Medicinski fakultet ispravno postupio u slučaju prof. Gavrankapetanovića

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu je prema mišljenju Ministarstva obrazovanja KS postupilo ispravno odlučivši da prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića ne vrati na mjesto redovnog profesora iako je to zatražio rektor UNSA-e.

Kako se navodi u Rješenju ovog ministarstva, odluka dekanese Medicinskog fakulteta je pravno osnovana, te da se njom sprječava nastanak štete za ovaj fakultet, Univerzitet u Sarajevu ali i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu kojem je priznat status nastavne baze, te da se istovremeno sprječava ugrožavanje prava studenta na obrazovanje u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

"Predmetnom odlukom prevenira se nastanak štete za širu društvenu zajednicu, posebno u svjetlu činjenice da je djelatnost visokog obrazovanja od posebnog društvenog značaja i interesa za KS kao i da zdravstvena djelatnost predstavlja djelatnost od posebnog interesa za FBiH. Temeljem navedenog ovo ministarstvo cijeni nespornim da je osiguranje nesmetanog uživanja prava studenata na izvođenje nastavnog procesa u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, kako u oblasti visokog obrazovanja, tako i u oblasti zdravstva, interes šire društvene zajednice", navodi se, između ostalog, u Rješenju ministarstva.

Smatraju da bi izvođenje nastavnog procesa koje nije usklađeno pozitivnim zakonskim propisima, odnosno vraćanjem Gavrankapetanovića na mjesto redovnog procesa iako više nije uposlenik KCUS-a, postojala realan opasnost da se ugroze ne samo pravo studenata na obrazovanje, nego i da se nanese šteta društvenoj zajednici kroz slabljenje povjerenja javnosti u funkcionisanje i rad javnih ustanova, a u konkretnom slučaju rad Medicinskog fakulteta UNS-a, UNSA te KCUS-a.

Ministarstvo obrazovanja KS zatražilo je i zvanično izjašnjenje Federalnog ministarstva obrazovanja upitavši da li nastava koja se za potrebe fakulteta zdravstvenog usmjerenja realizuje u bolnici kojoj je priznat status univerzitetske bolnice, predstavlja istovremeno i zdravstvenu djelatnost, ka i i dali nastavu u bolnici koja ima status univerzitetske bolnice mogu izvoditi osobe koje posjeduju akademsko/nastavno zvanje ako istovremeno nisu u radnom odnosu u istoj zdravstvenoj ustanovi niti su zaključili ugovor o angažmanu sa zdravstvenom ustanovom u kojoj se nastava izvodi.

Iz Federalnog ministarstva su odgovorili da nastava koja se za potrebe fakulteta zdravstvenog usmjerenja realizuje u bolnici kojoj je priznat status univerzitetske bolnice predstavlja istovremeno i zdravstvenu djelatnost, kao i da nastavu u univerzitetskim bolnicama ne može izvoditi osoba koja ima akademsko zvanje ali nije u radnom odnosu ili nema zaključen ugovor o angažmanu s istom.

"U konkretnom slučaju. prof.dr. Ismetu Gavrankapetanoviću je na lični zahtjev prestao radni odnos s KCUS-om koji predstavlja nastavnu bazu za izvođenje nastave za potrebe studenata Medicinskog fakulteta UNSA", navodi Ministarstvo obrazovanja KS.

Ističu kako ugovori koji je Medicinski fakultet potpisao s odabranim članovima akademskog osoblja ne može biti iznad ugovora koji je ovaj fakultet potpisao sa KCUS-om.

"Za ovo ministarstvo je nesporno da ugovor o radu koji je sa Medicinskim fakultetom UNSA svojevoljno potpisao prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, a koji sadrži odredbu da traje do okončanja rada u priznatoj nastavnoj bazi Medicinskog fakulteta, prestaje po sili zakona, odnosno kada zbog prestanka rada u nastavnoj bazi prestaje postojati i zakonske pretpostavke za njegovo sudjelovanje u izvođenju nastavnog procesa u nastavnoj bazi", zaključuje Ministarstvio obrazovanja KS.

U ovom Rješenju pozvali su se na Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH.