Reakcija nakon pretresa
64

Rektor privatnog mostarskog univerziteta: Nemamo veze sa spornim diplomama, mi još nismo izdali nijednu

G. Š.
Ilustracija: A.L./Klix.ba
Ilustracija: A.L./Klix.ba
Nakon što je SIPA pretresla zgradu privatnog univerziteta Victoria Internacional University u Mostaru i izuzela dokumentaciju zbog sumnjivih diploma, v.d. rektora te visokoškolske ustanove Asim Peco za naš portal ističe da sporna dokumentacija ne pripada toj visokoškolskoj ustanovi nego njenom prethodniku.
Kako je Peco pojasnio, radi se o dokumentaciji univerziteta "CKM - Mostar" koja je bila na čuvanju u Victoria Internacional University u Mostaru, koji je kao novoosnovani univerzitet, preuzeo vlasništvo CKM-a uz svu dokumentaciju kao pravni nasljednik, dok prema njegovim riječima spominjani "Union" univerzitet nema sa njima nikakve poveznice.

"Dokumentacija koju su službenici SIPA-e izuzeli u protekla dva dana nije dokumentacija Victoria Internacional University. Svaki dokument koji je izuzet ima memorandum CKM-a i ne može se dovoditi u vezu sa djelovanjem novoosnovanog Victoria univerziteta, koji još nije izdao nijednu diplomu", naglašava Peco.

Ističe da je CKM zvanično izbrisan iz registra i da ga je preuzela nova vlasnička struktura, te da je imenovano potpuno novo rukovodstvo i novi nastavnički kadar sa revidiranim nastavnim planovima i programima.

"Mi kao pravni nasljednici CKM-a imamo obavezu čuvati tu dokumentaciju i ispuniti sve obaveze prema studentima koji su započeli studirati na CKM-u i nastavili na Victoria Internacional University u Mostaru", pojasnio je Peco za Klix.ba.

Ističe kako je značajno naglasiti da dokumentacija koju je započeo CKM, na kojoj su potpisi nastavnika koji su imali ugovore sa CKM-om nemaju nikakve veze sa Victoria Univerzitetom.

U izuzetoj dokumentaciji je, kako kaže, veliki broj studenata koji su završili studij na CKM-u, a njihove diplome, kako naglašava, nije potpisao niko ko je sada u rukovodstvu univerziteta Victoria, gdje on obnaša funkciju vršioca dužnosti rektora.

"Ja sam ovu obavezu preuzeo prije tri mjeseca i za sve što je učinjeno od 2. oktobra kad sam potpisao ugovor sa Victoria Internacional University u Mostaru preuzimam odgovornost na sebe, ako je činjeno nešto što je izvan zakonskih okvira", kazao je Peco, te naglasio kako ne želi da se kompromitira njegov rad, kao ni rad novoosnovane visokoškolske ustanove zbog nečega sa čim nemaju veze.

Smatra da SIPA i nadležne službe trebaju istražiti sve sumnje i ako utvrde u izuzetoj dokumentaciji neke nepravilnosti, da odgovorne osobe moraju snositi posljedice, a da javnosti treba znati, da novoosnovani Victoria Internacional University u Mostaru nema nikakve veze sa spornom dokumentacijom.

Ograđujući Victoria Internacional University u Mostaru od svih aktivnosti koje su dešavale na CKM-u, naglašava da je nakon preuzimanja vlasničke strukture sporne visokoškolske ustanove došlo do potpune promjene kadrova, te da je zadržan samo profesor Vladimir Šimović iz Hrvatske, koji je, kako navodi, ranije bio prorektor za međunarodnu saradnju i bez mrlje u bogatoj akademskoj karijeri.