BiH
6

Rekordan preljev vode na brani jezera Modrac

Piše: D. Brkić
Brana na hidroakumulaciji Modrac izgrađena je 1964. godine i nikada u posljednjih pedeset godina nije ubilježen preljev vode viši od 212 centimetara.

Naime, 2001. godine usljed obimnih kišnih padavina preljev vode iznad krune preliva iznosio je 212 centimetara, a od jutros je, prema riječima Envera Ćosikića direktora JP Spreča, registrovan preljev vode od 331 centimetar s tendencijom porasta i do 350 centimetara.

"Riječ je o neslavnom rekordu i činjenici koja nas tjera na dodatni oprez. Situacija je vanredna, ali nije potrebno unositi paniku među ugroženo stanovništvo. Mi nemamo vanjskih manifestacija o tome da je tijelo brane ugroženo. Ponavljam kako je situacija ozbiljna i zabrinjavajuća, ali isto tako pratimo događanja na terenu i o tome obavještavamo Kantonalni štab Civilne zaštite", kaže za Klix.ba Enver Ćosićkić, direktor JP Spreča koja upravlja branom na hidroakumulaciji Modrac.

Novi jezera Modrac je u stalnom porastu, pet centimetara po satu, a dotok vode u hidroakumulaciju bio je 950 metara kubnih u sekundi, dok je ispust vode u rijeku Spreču iznosio blizu 800 metara kubnih u sekundi.