Diskusija u Mostaru
3

Rekordan broj izabranih žena u parlamente nije dokaz njihovog boljeg položaja

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Panel diskusija "Marginalizirane grupe žena u BiH", koja je odražana danas u Mostaru aktualizirala je pitanja rodne ravnopravnosti, uz poseban osvrt na položaj i potrebe marginaliziranih grupa žena. Diskusiju je organizirala Agencija lokalne demokratije Mostar.

Maja Vejzović iz "LDA Mostar" kazala je kako odnos muškaraca i žena nije jednak na svakom dijelu Bosne i Hercegovine, da se posebno razlikuje urbani i ruralni prostor.

"Mi još živimo u patrijarhalnom društvu, a baš je cilj našeg projekta podizanje svijesti žena u ruralnim područjima. Meni kao ženi je drago vidjeti sve više žena u politici, jer nas se politika sve tiče. Žene imaju senzibilniji pristup politici i odlučivanju, posebno kad je riječ o porodici, zdravstvu, penzionom...", kazala je Vejzović.

Maja Vejzović (Foto: R. D./Klix.ba)
Maja Vejzović (Foto: R. D./Klix.ba)

Jedna od panelistica bila je i Mirjana Penava, direktorica Udruženja "Forma F", kazala je kako su brojne nedaće koje su zadesile u prethodnim desetljećima, kako nju samu, tako i bh. društvo u cijelini, u konačnici na nju ipak djelovale pozitivno.

"Nedaće su nas znale osnažiti i zbog njih smo se znale uključivati u nevladin sektor, što nam je dalo mogućnost da živote nas i naše djece činimo boljim", kazala je Penava.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Penava je komentarisala i tezu da je djelovanje nevladinog sektora prouzrokovalo rekordan broj izabranih žena u parlamente na posljednjim izborima, kako Skupštinu HNK, tako i Federalni parlament.

"Željela bih vjerovati da su se žene zbog svojih uvjerenja kandidovale, ali dok ne vidimo prvi pravi rezultat bit ću skeptična. Iskustvo u HNK nas je naučilo da nije bilo nikakvih rezultata i inicijativa do žena zastupnica u Skupštini. Kad vidimo konkretne rezultate na zakonima kao što je onaj o porodicama s djecom, koje treba učiniti životnijim, onda ćemo aplaudirati", smatra Penava.

Mirjana Penava (Foto: R. D./Klix.ba)
Mirjana Penava (Foto: R. D./Klix.ba)

Marina Đapić, aktivistica i voditeljica Street Arts Festivala u Mostaru, izjavila je kako se ona trudi da se kroz projekte u kulturi afirmiraju žene.

"Kod mene u timu koji realizira festival su sve same žene. U uličnoj umjetnosti su posebno aktivni muškarci, ali mi se trudimo da žene iz lokalne zajednice budu vidljivije", kazala je Marina Đapić.

Marina Đapić (Foto: R. D./Klix.ba)
Marina Đapić (Foto: R. D./Klix.ba)

Panel diskusija je organizirana kao završnica lokalnih aktivnosti projekta ''Komunikacija žena za solidarnost'' ('WomCom'), kojeg na području Mostara implementira Agencija lokalne demokracije Mostar u okviru EU programa Erasmus+ - KA2 Western Balkan Youth Window.