BiH
174

Rekonstrukcija puta Foča - Šćepan Polje: Pogledajte kako sada izgleda najopasniji put u BiH

Piše: N. N.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Rekonstrukcija magistralnog puta M18 Brod na Drini - Šćepan Polje počela je još na proljeće s ciljem da se saobraćaj na ovoj dionici učini sigurnijim.

“U okviru redovnog održavanja puteva po završetku zimske sezone, izdat je nalog preduzeću Srbinjeputevi koje održava oblast broj 10, da započne radove rekonstrukcije magistralnog puta M18”, kazali su za Klix.ba iz Javnog preduzeća Putevi RS.

U ovoj fazi radovi rekonstrukcije obuhvataju poddionicu od 5,4 kilometra, od mosta na Šćepan Polju prema Brodu na Drini, a planirane aktivnosti su: rekonstrukcija horizontalnih krivina na pojedinim mjestima, sanacija kosina nasipa, postavljanje odbojnih ograda, produžetak propusta, izrada rigola i podrigolskih drenaža, te poboljšanje odvoda.

Do sada je urađeno 80 posto planiranih radova, a rok za završetak je 15. septembar 2015. godine, pojašnjavaju iz Javnog preduzeća Putevi RS.

Radovima rekonstrukcije magistralnog puta M18 Brod na Drini - Šćepan Polje bit će poboljšana preglednost puta, sigurnost saobraćaja i svih učesnika u saobraćaju, te propusna moć vozila.

Trajno rješenje ove putne komunikacije bit će urađeno projektom čija izrada je u toku, a finansirat će se iz međunarodnih finansijskih sredstava.

Put Foča-Šćepan Polje prije rekonstrukcije (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Put Foča-Šćepan Polje prije rekonstrukcije (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Inače, dionica Brod na Drini - Šćepan Polje jedna je od najlošijih i najopasnijih saobraćajnica u BiH. U januaru ove godine na ovoj dionici se desila teška saobraćajna nesreća kada su, prilikom slijetanja autobusa, poginule tri osobe.