Općina Centar
49

Rekonstrukcija Pozorišnog trga "Susan Sontag" u Sarajevu protiče prema planu

Klix.ba
Početak radova na rekonstrukciji Pozorišnog trga "Susan Sontag" ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu dočekan je sa oduševljenjem sugrađana, poručuju iz Općine Centar.

S obzirom na to da se radi o jednom od najznačajnijih projekata Općine Centar u 2017. godini, načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je, zajedno sa savjetnikom za investicije Mustafom Resićem, posjetio Trg "Susan Sontag" gdje su u toku radovi na rekonstrukciji kako bi se informisao o toku realizacije projekta za koji je Općina Centar izdvojila 1.141.802 KM.

Predstavnici "Unigradnje", izvođača radova, upoznali su načelnika Ajnadžića sa dinamikom radova.

Podsjećamo, u ranijem periodu urađene su sve pripreme kako bi se moglo krenuti sa realizacijom ovog izuzetno važnog projekta za lokalnu zajednicu i grad Sarajevo. Pribavljena je projektna dokumentacija i sve neophodne saglasnosti i odobrenja za uređenje prostora trga. Glavni projekt je uradila projektantska kuća "Idea" d.o.o., a Zavod za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine dao je potrebnu saglasnost.

Idejni projekt je rađen po skici čuvenog arhitekte i urbaniste profesora Juraja Najdharta, a podrazumijeva popločavanje granitnim pločama cijelog trga i trotoara iz ulica Branilaca Sarajeva, Obala Kulina bana i Kulovića.

U sklopu ovog projekta planirano je i djelimično proširenje Ulice branilaca Sarajeva prema trgu gdje će biti formirano ostrvo. Osim toga, predviđeno je postavljanje novih rasvjetnih tijela, klupa, oglasnih panoa koji su isključivo u funkciji Narodnog pozorišta, te hortikulturno uređenje zelenih površina na trgu.

"Nakon rekonstrukcije i uređenja ovog trga naš grad će dobiti jednu od najvećih i najljepših otvorenih scena za kulturna dešavanja u Sarajevu pa i u cijeloj Bosni i Hercegovini", poručili su iz Općine Centar.