BiH
0

Rekonstrukcija Latinske ćuprije uoči 100. godišnjice sarajevskog atentata

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ugovor o održavanju i sanaciji parterne površine mosta Latinska ćuprija u Sarajevu, kojim Općina Stari Grad donira sredstva od 27.794,19 KM potpisali su danas načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo Munib Buljina i tehnički direktor firme Neimari d.o.o Sedžad Mizdrak.

Izvođenje radova na Latinskoj ćuprije će početi u narednim danima, a planirani rok za završetak je 40 dana.

"Rekonstrukcija kolovoznog dijela ovog mosta je početak doprinosa Općine Stari Grad u obilježavanju 100 godina od atentata na austro-ugarskog prestolonasljednika Franju Ferdinanda, koja je planirana za narednu godinu", istakao je Hadžibajrić prilikom potpisivanja ugovora.

Obilježavanje godišnjice organizovat će, najavljuje Hadžibajrić, Ambasada Francuske i Ambasada Austrije te institucije iz BiH.

Naglašava i da Općina Stari Grad aktivno učestvuje na održavanju kulturno-historijskih spomenika na području ove općine ne gledajući u čijoj je to nadležnosti.

Direktor Zavoda Munib Buljina je podsjetio da je Latinska ćuprija detaljno rekonstruirana prije šest godina te da će sada poslije rekonstrukcije kolovoza biti upozoreni nadležni koji se bave održavanjem mosta.

On ističe da treba naći metode uklanjanja snijega i leda koje neće uništavati kamenu strukturu mosta.

Latinska ćuprija je jedan od najstarijih sarajevskih mostova, vremenom je mijenjao oblike, a prvobitni je bio od drveta.

U blizini mosta 1914. godine izvršen je atentat na prijestolonasljednika Austro-Ugarske monarhije nadvojvodu Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.