42.000 KM
46

Rekonstruisano 300 metara trotoara u ulici Mula Mustafe Bašeskije

Klix.ba
Završeni su radovi na rekonstrukciji 135 metara trotoara od Katedrale do Tržnice čime je okončan projekat rekonstrukcije trotoara u ulici Mula Mustafe Bašeskije (lijeva strana), od Muzeja Jevreja do Tržnice ukupne dužine 323 metra.

Trotoar na pomenutoj dionici u samom srcu Starog Grada bio je u dosta lošem stanju, uključujući ivičnjake, šahtove i drenažne cijevi, te je Općina odlučila izvršiti kompletnu rekonstrukciju.

Prvo su izvedeni radovi od Muzeja Jevreja do Katedrale u dužini od 188 metara. Mašinski je skinut dotrajali asfalt, kao i stari, oštećeni ivičnjaci, postavljeni novi, te nivelisani šahtovi i rešetke i ugrađene plastične drenažne cijevi. Na kraju ovih radova dionica je asfaltirana. S obzirom da se na ovoj trasi - uz ulicu, nalazi i javni parking ispred Muzeja Jevreja, koji je također bio u lošem stanju, odlučeno je da se i tu izvrši sanacija. Uklonjen je stari asfalt na parkingu, te je izvršeno tamponiranje i postavljen novi sloj asfalta.

Nakon toga, uslijedili su isti radovi na dionici od Katedrale do Tržnice, ukupne dužine 135 metara. Zbog vrlo prometnog lokaliteta i obustavljanja saobraćaja u krajnjoj lijevoj traci, izvođač radova – KJKP "Rad", nastojao je završiti u što kraćem roku. Rekonstrukcija je završena pet dana prije ugovorenog roka. Projekat je finansirala Općina Stari Grad iznosom od oko 42.000 KM.