|

Rekonstruisana vlast u BPK Goražde, novi ministri "na čekanju"

Rekonstruisana vlast u BPK Goražde, novi ministri "na čekanju"
0
Piše: E. A.
25.12.2015. u 19:42
7
komentara
0

dijeljenja
Rekonstruisana vlast u BPK Goražde, novi ministri "na čekanju"
Skupština BPK Goražde razriješila je tri ministra u Vladi BPK Goražde, te imenovala nove ministre na njihove pozicije. Razrješeni su ministri za boračka pitanja, zdravstvo, socijalnu politiku i izbjeglice te ministar urbanizma i prostornog uređenja dok su na njihova mjesta imenovani ministri iz reda SBB-a.
Šemso Muslić novi je ministar za boračka pitanja, Nurija Vesnić, ministar socijalne politike, zdravstva, izbjeglih i raseljenih osoba a Jovana Kovačević, ministrica urbanizma i prostornog uređenja.

Novi ministri međutim nisu položili zakletvu niti preuzeli dužnost jer je poslanica iz kluba Srba i dopredsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Daliborka Milović ocijenila da odluke o razriješenju starih i imenovanju novih članova vlade spadaju u vitalni nacionalni interes srpskog naroda te je uputila zahtjev da se one razmatraju u skladu sa ustavima FBIH i BPK kao i poslovnikom o radu Skupštine.

S druge strane moglo se čuti da je rekonstrukcija Vlade izraz nove parlamentarne većine, a kako bi se razriješile dileme jedna za drugom nizale su se i pauze u kojima su zasjedali klubovi konstitutivnih naroda. I nakon toga ishod je bio isti, s čim se nisu složili ni Daliborka Milović kao ni poslanici DF-a koji su donedavne koalicione partnere optužili za međusobne političke ucjene i neodgovornost prema građanima koji su ih birali te su napustili sjednicu, bez glasanja.

"Vrlo je ružno biti u ovoj sali kada predsjednica kluba srpskog naroda kaže da će ovako raditi do kraja mandata. Mi nećemo učestvovati u ovome“, poručila je Edita Velić, poslanica DF-a u Skupštini BPK Goražde.

Sjednicu je napustila i Daliborka Milović koja je "potegnula" vitalni nacionalni interes.

Međutim nova parlamentarna većina predvođena SDA i SBB-om u imenovanju novih ministara nije vidjela ništa sporno.

"Predlažem da se nastavi sa radom a da se o tome izjasnimo“, riječi su Adisa Agovića, poslanika SDA u Skupštini BPK Goražde.

Na kraju, odluke o razriješenju te imenovanju tri ministra u Vladi BPK Goražde usvojene su većinom glasova, a vlada je dobila ministre, ali na čekanju. Ministri, za boračka pitanja Šemso Muslić, za urbanizam Jovana Kovačević te zdravstvo i socijalnu politiku Nurija Vesnić u ministarstke fotelje mogli bi sjesti tek nakon što zeleno svijetlo da Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu. Do tada će ove funkcije u tehničkom mandatu obavljati dosadašnji ministri u ovim resorima.

Tako je BPK Goražde koji je nakon izbora bio prvi kanton koji je formirao vladu, posljednji u FBIH u kojem je obavljena rekonstrukcija vlasti.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...