Investicija od 291.000 KM
61

Rekonstruisan put do popularnog goraždanskog izletišta Rorovi

E. A.
Okončana je modernizacija dijela puta prema jednom od najpoznatijih goraždanskih izletišta "Rorovi" čime je omogućen kvalitetniji pristup ovom popularnom mjestu koje je veoma posjećeno posebno u vrijeme pandemije koronavirusa.

Projekat modernizacije dijela regionalnog puta R-448 na lokaciji Sarajevske ulice koštao je kantonalnu direkciju za ceste 291.000 KM, a posao je povjeren goraždanskoj kompaniji "Okac" koja trenutno na ovoj lokaciji radi manje korekcije i postavljanje bankina kako bi se omogućilo sigurno odvijanje saobraćaja.

To će značiti i veće posjete izletištu koje je od grada udaljeno svega dva kilometra i sa kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na Goražde i Drinu. Osim toga izletište predstavlja simbol otpora Goražda za vrijeme agresije, a interesovanje turista koj dolaze u posjetu Rorovima privlače i reprezentativni primjeri ratnih eksponata, tenkova, topova i protivavionskog oruđa.

Na Rorovima se nalazi i spomen-kuća legendarnog komandanta Zaima Imamovića sa eksponatima, spomenik žrtvama rata, šadrvan i klupe namijenjene za odmor kao i rekviziti, ljuljačke i klackalice za najmlađe posjetioce.

Izletište je više puta bilo na meti vandala, a napori gradskih i kantonalnih vlasti konstantno su usmjereni na ulaganje u sanaciju izletišta, ali i obezbjeđenja bolje komunikacije do ovog vidikovca.

U narednoj godini Ministarstvo privrede BPK Goražde planira nastavak aktivnosti na uređenju putne komunikacije R- 448 i R- 448-a, dionice prema Brzači i Prači, dok je već realizirano asfaltiranja dijela Regionalnog puta R-448- a Osanica – Ilovača - Prača, dionica Čemerničko Vrelo-Zorovići, u dužini od tri kilometra.