Noć sudbine
26

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović: Allah u noći Lejletu-l-kadr spušta milost na vjernike

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Veliki broj vjernika prisustvovao je obilježavanju Lejletu-l-kadra, 27. noći mjeseca ramazana, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Vjernici koji su se okupili kako bi ovu noć proveli u zajedničkom namazu i ibadetu ispunili su unutrašnjost džamije, a zbog velikog broja prisutnih, safovi su se formirali i u njenom haremu.

Iako su i druge džamije bile pune, Sarajlijama poseban osjećaj predstavlja da Lejletu-l-Kadr provedu baš u Begovoj džamiji, gdje je i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović prisutnima održao prigodan govor.

"Lejletu-l-kadr je noć u kojoj nas je Allah dž.š. počastio uzvišenim Kur'anom, velikim riječima koje će stoljećima buditi srca ljudi, sve do Sudnjeg dana. U ovoj noći se svaka mudra stvar razluči. Allahov naum i ono što je odredio da bude u ovoj noći je sudbina ne samo čovjeka, u ovoj noći je zapisana sudbina kosmosa", kazao je reisu-l-ulema.

Istakao je da Allah dž.š. ovu noć naziva i mubarek, kadarska noć, noć mira, noć kada meleki silaze na zemlju i nazivaju selam vjernicima i vjernicima.

"O velikim stvarima kao što je ova noć se ne može govoriti dugo i s puno riječi jer je naš jezik nemoćan da kaže više od onog što je Allah kazao. Kadarska noć je bolja od 1.000 mjeseci, tolika je njena vrijednost. Ono što se u njoj zbilo, što je u njoj došlo, što se objavilo, još je vrednije. Allah dž.š. večeras spušta milost na vjernike bez obzira gdje bili. Ovo je noć oslobađanja od vatre. Provedite ovu noć onako kako je hazreti Aiša upitala Božijeg poslanika: 'Gospodaru moj, ti si onaj koji prašta, voliš da praštaš, pa mi oprosti'", poručio je Kavazović vjernicima.

Prema islamskom vjerovanju, Lejletu-l-kadr se nalazi u jednoj od neparnih noći zadnje trećine ramazana. U tradiciji bosanskih muslimana 27. noć se obilježava kao Lejletu-l-kadr, ali se i u drugim neparnim noćima, tražeći noć Kadra, pojačavaju noćni namazi, dove i drugi ibadeti.

Lejletu-l-kadr je za muslimane najodabranija noć u godini u kojoj je počela objava Kur'ana, svete knjige muslimana. U Kur'anu se ova noć naziva još i noć sudbine i blagoslovljena noć.

Džamije širom naše zemlje, a i svijeta, najposjećenije su upravo ove noći, kada svi vjernici mole oprost za sebe i za druge, provodeći vrijeme u ibadetu sve do zore.