Washington
3

Reis Kavazović se sastao sa zvaničnicima Bijele kuće i State Departmenta

FENA
U okviru posjete Sjedinjenim Američkim Državama i bošnjačkoj zajednici u ovoj zemlji, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović posjetio je Washington gdje se susreo s visokim zvaničnicima u američkoj administraciji, među kojima su i zvaničnici Bijele kuće i State Departmenta.

Reis Kavazović je 28. marta posjetio State Department gdje je održao niz sastanaka. Prvo se sastao sa direktorom Ureda za poslove sa Južnom i Centralnom Evropom u Birou za evropske i evroazijske poslove State Departmenta Matthew A. Palmerom.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i informacije o političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH, kao i ulozi vjerskih zajednici u promociji dijaloga i saradnje pripadnika različitih crkava i vjerskih zajednica u BiH, javlja Mina.

Drugi sastanak reisu-l-ulema je održao sa šefom Kancelarije za suzbijanje nasilnog ekstremizma u Birou za sprečavanje terorizma Irfanom Saeedom. Izražena je obostrana zabrinutost pojavama nasilnog ekstremizma u svijetu, a domaćin susreta je izrazio zadovoljstvo onim što Islamska zajednica u BiH i reisu-l-ulema čine u sprečavanju pojave i širenja nasilnog ekstremizma.

Delegacija Rijaseta IZ u BiH sastala se i s vršiocem dužnosti podsekretara za javne poslove i javnu diplomatiju Bruce Whartonom, koji je kazao da je informiran o tome šta reis Kavazović radi u promoviranju mira i pozitivnih vrijednosti među svim građanima BiH te da ga o tome redovno obavještava američka ambasadorica u Sarajevu Maureen Cormack. Izrazio je želju da se određeni programi koji se realiziraju u BiH zajedno s američkom ambasadom nastave i u narednom periodu.

Reisu-l-ulema se sastao i sa šeficom Kancelarije za međunarodne vjerske slobode u Birou za demokratiju, ljudska prava i rad Elise Mellinger, a razgovarano je o stanju vjerskih sloboda u BiH te o načinima njihovog unapređenja.

Sa specijalnom predstavnicom Kancelarije državnog sekretara za vjerske i globalne poslove Amy Lillis, reisu-l-ulema je razgovarao o situaciji u BiH i mogućnostima saradnje ove kancelarije s Islamskom zajednicom u BiH.

U Bijeloj kući, u Vijeću za nacionalnu sigurnost, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH se sastao sa direktorom za Balkan i Kavkaz Markom Tervakoskim.

Tokom svih sastanaka, i u State Departmentu, kao i u Bijeloj kući, mogla se osjetiti prijateljska atmosfera te naklonost Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini i njenim narodima.

Reisu-l-ulema je od svojih sagovornika zatražio da zadrže pažnju na Bosni i Hercegovini i osnaže svoje prisustvo u našoj zemlji kroz povećanje investicija i druge oblike saradnje, te da posebnu pažnju posvete Srebrenici koja je "naša bolna rana“.

Svi sagovornici su izrazili spremnost da rade na tome da se u BiH vidi odlučnost Sjedinjenih Američkih Država po pitanju svih zahtjeva koje je izložio reisu-l-ulema što uključuje i pitanje Srebrenice.

U delegaciji Islamske zajednice u BiH koju je predvodio reisu-l-ulema, bili su još i direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim Čolić i glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi Sabahudin ef. Ćeman.

Svo vrijeme boravka u Washingtonu, delegacija je imala nesebičnoj pomoći Ambasade BiH koju je posjetila između sastanaka u State Departmentu.