Bajramski prijem
80

Reis Kavazović sa Izetbegovićem i Ivanićem: Naše jedinstvo je u različitosti

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Naše jedinstvo je u različitosti i, u ovim trenucima radosti, najbolji odgovor onima koji bi da manipulišu strahom i da nas udaljavaju jedne od drugih poručio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u obraćanju na svečanom prijemu upriličenom večeras povodom Kurban-bajrama.

Prijem, kojem su prisustvovale brojne zvanice, između ostalih, članovi predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, organizirala je Islamska zajednica (IZ) u Rijasetu IZ u Sarajevu.

Kako je reisu-l-ulema Kavazović kazao u obraćanju zvanicama, "naše misli i dove su ovih dana sa braćom i sestrama koji obavljaju islamsku dužnost hadž".

"Muslimane hadž neprestano podsjeća na korijene ljudskog roda, bez obzira na njihovo porijeklo, boju njihove kože i društveni status",istakao je.

Međutim, dodao je da poruka hadžija, nažalost, bude sve češće zagušena porukama koje siju strah od drugog i koje slave ksenofobičnost kao vrlinu.

"Nas takve poruke i u ovim danima radosti zabrinjavaju", rekao je reisu-l-ulema.

Osvrnuo se i na globalnu prijetnju koju predstavlja terorizam te kazao da ne možemo biti ravnodušni kada čujemo da se naša domovina sumnjiči za terorizam i radikalizam te zato što u njoj žive muslimani.

Stoga je podvukao da je naše zajedništvo poruka svim moćnicima da sve nepravde prođu i da se moćne imperije i carstva smjenjuju.

"Jedino, će, mada se nama danas ne čini tako, nadvladati istinske vrijednosti i istinske poruke mira i zajedništva", zaključio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, dodavši da je u teškim vremenima uvijek bilo teško ostati dosljedan tim istinskim vrijednostima te da se zato na njih iznova trebamo podsjećati.

Prijemu su također prisustvovali predstavnici vjerskih zajednica u BiH, brojni zvaničnici i predstavnici političkog, javnog i kulturnog života BiH te predstavnici diplomatskog kora.

Muslimani u BiH i širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram, blagdan prinošenja žrtve ili Hadžijski bajram, kada ljudi odlaze na hadž. To je najznačajniji islamski blagdan koji dolazi u mjesecu zul-hidždžetu, dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama.

Kurban je žrtva koja se prinosi u spomen na Ibrahimovu odanost Bogu. Najčešće se za kurban žrtvuje ovan, a kurbansko meso se dijeli familiji, siromašnima, prijateljima, te onima kojima je to najviše potrebno.