U posjeti Foči
21

Reis Kavazović: Presuda Mladiću je važna za sve narode, samo istina nas može izliječiti

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Presuda koja će sutra biti izrečena Ratku Mladiću je važna za sve narode u BiH, kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović koji je danas u posjeti Foči.

"Ono što ja želim kazati je da uvijek u našoj svijesti moramo odvojiti počinitelja od naroda. Ovdje je individualna krivica, sudi se onima koji su komandovali, naređivali, počinili i tako dalje i to treba razdvajati. Naši narodi moraju nastaviti živjeti. Nama je stalo do istine. Samo istina nas može izliječiti. Ova presuda će utvrditi istinu, kakva će ona biti vidjet ćemo sutra, kakva god bila trebamo je svi prihvatiti i krenuti dalje. Žrtvama ne možemo nadoknaditi ono što su izgubili, žrtve će u svom bolu i dalje nastaviti živjeti, ali će ostati ta satisfakcija bar da znamo ko je glavni krivac za sve to", poručio je Kavazović.

Kavazović je danas obišao radove na obnovi fočanske ljepotice Aladža-džamije. On je uputio zahvalnost Vakufskoj direkciji Turske koja ulaže napore u obnovu ovog, kako je kazao, najznačajnijeg objekta islamske arhitekture u BiH.

"Vakufska direkcija Republike Turske koja je investitor pomogla je da se ovaj objekt islamske arhitekture u BiH završi. Mi se nadamo da ćemo sljedeće godine, poslije polovine ljeta moći upriličiti i ceremoniju otvaranja ove džamije. Aladža džamija za IZ u BiH znači da smo uspjeli obnoviti ovaj spomenik islamske kulture koji pripada, prije svega, ovom gradu, BiH i svim narodima BiH. Nadamo se da će ona nastaviti svoju misiju koju je imala, a to je misija da se u njoj odgajaju ljudi koji će pozivati na dobro, a sprečavati ono što je loše", izjavio je reis Kavazović tokom posjete gradilištu.

Uz nadu da će, kako je rekao, ovaj najznačajniji objekt islamske arhitekture u BiH uskoro ponovo krasiti Foču, apelovao je i na privrednike da pomognu ovom gradu.

"Bilo bi značajno da se ovom gradu pomogne, da se ovdje otvore privredni objekti koji bi privukli ljude koji su nekad ovdje živjeli da se vrate. Čini mi se da toga za sada nedostaje. Apelujem na naše privrednike, velike trgovačke kompanije da učine nešto za Foču i ovaj kraj", poručio je reis Kavazović.

Tokom razgovora u Medžlisu IZ u Foči reis ef. Kavazović je istakao da je statistika o povratku u ovaj grad poražavajuća i da niko nije učinio dovoljno na tom planu pa ni sami Fočaci.

"Foča je mjesto gdje je nekada živjelo 20.000 muslimana. Islamska zajednica obnovila je većinu objekata, izuzev devet džamija u gradu, a pred nama je značajan projekt obnove džamije i kompleksa Mehmedpaše Kukavice", kazao je Kavazović koji je tokom dana posjetio i medžlise IZ Čajniče, Ustikolina i Goražde.