Obraćanje u Turskoj
24

Reis Kavazović: Moramo sistematski odgovoriti na islamofobiju i uspon radikalne desnice

Klix.ba
Foto: Islamska zajednica u BiH
Foto: Islamska zajednica u BiH
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović prisustvovao je u Istanbulu 27. sjednici Evropskog vijeća za fetve i istraživanja, prenosi bh. informativni servis INS.

Poglavar IZBiH je govorio u uvodnoj sesiji četverodnevnog skupa na kojem će se baviti pitanjima muslimanskih manjina u Zapadnoj Evropi. Ujedno, ovim zasjedanjem se obilježava 20. godišnjica djelovanja ove organizacije kojom predsjedava Jusuf el-Kardawi, potvrđeno je večeras iz IZ BiH.

"Muslimani u BiH, Balkanu i ostatku Evrope se susreću s porastom islamofobije, mržnje prema muslimanima, njihovog etiketiranja i sumnjičenja. Tome su doprinijeli i neke neodgovorni muslimani koji su prekršili svete principe islama i svojim postupcima postali svjedoci protiv nas i naše vjere. Muslimani moraju učiniti sve da te neodgovornike vrate u okvire islama, a onda sve što mogu da predstave islam i njegovu civilizaciju u pravom svjetlu. Nažalost, to je sve teže jer se u Evropi jedan ekstremizam i populizam hrani drugim. Zato je naša odgovornost veća", kazao je, između ostalog, reis Kavazović.

On je dodao da su muslimani u Bosni i Hercegovini spremni podijeliti svoje iskustvo življenja islama sa ostalima koji su od Evrope načinili svoj dom te da su spremni učiti iz iskustava drugih.

"Moramo razviti sistematski i institucionalni odgovor na islamofobiju i uspon radikalne desnice. Ali tom problemu ne trebamo pristupati kao problemu samo muslimana. Netolerancija i isključivost bilo koje vrste su problem čitavog društva. Zato u ovim inicijativama muslimani ne trebaju nastupati sami. Mi trebamo biti partneri s evropskim vladama, nevladinim sektorom i drugim vjerskim zajednicama. To je naš zajednički problem kao što su naš zajednički problem ekstremisti koji u ime islama čine zločine. Postoje samo dobri i loši ljudi. I mi trebamo u Evropi praviti koaliciju dobrih ljudi", rekao je reis i poručio kako je islam, kao i judaizam i kršćanstvo, evropska religija.

"Zato je naše čvrsto stajalište da se podjednako može biti i musliman i Evropljanin. Dokaz tome su bosanski muslimani - Bošnjaci, naša braća Albanci i drugi autohtoni muslimani Balkana i Istočne Evrope", zaključio je reis Kavazović.