Naučni skup
153

Reis Kavazović: Ljudsko dostojanstvo i rad su potcijenjeni, a radnici obespravljeni

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Među gostima Napretkove konferencije "Stanje dijaloga u BiH: uloga vjerskih zajednica" bio je i reisu-l-ulema Husein ef Kavazović koji je istakao da je neophodno govoriti o svetosti poštenog rada i privređivanja.

"Danas kada se sve češće, posebno među mladima, nameće stav da rade samo oni koji se 'ne snađu', moramo ponovo govoriti o svetosti poštenog rada i privređivanja. Koliko god nam se činilo da se radi o površnim trendovima korijeni ovog problema su zapravo daleko dublji i ozbiljniji. Oni govore o zabrinjavajućem trendu obezvrjeđivanja rada", rekao je Kavazović.

Naglasio je da su ljudsko dostojanstvo i rad potcijenjeni u društvu u kojem su radnici obespravljeni i u kojem im se ne garantuju njihova prava na pravičnu naknadu i odmor.

"Govoreći s aspekta islamskih nauka i tradicionalnih vrijednosti muslimanskih društava težilo se za tim da se rad vrednuje, da se osigura dostojanstvo radnika. Klasična teološka djela su na osnovi izvora islama utemeljenih na Kur'anu kao Božijoj objavi i sunnetu kao praksi Poslanika (a.s.) o radu govorili kao o 'ibadetu' ili bogougodnom djelu, odnosno djelu koje je ravno vjerskom obredu", rekao je, između ostalog, Kavazović.

Ovaj naučni skup moderira predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak prof. dr. Franjo Topić i predsjednik Pokreta kršćanskih radnika Carlo Costalli.