BiH
186

Reis Kavazović i načelnik Ajnadžić obišli park Kalin hadži Alijine džamije

Klix.ba
Reisu-u-ulema Husein Kavazović i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić obišao je lokalitet Kalin hadži Alijine džamije zajedno sa muftijom sarajevskim Enesom efendijom Ljevakovićem i predstavnicima Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

On se nalazi na uglu ulica Kulovića i Branilaca Sarajeva gdje je okončana i posljednja faza arheološkog istraživanja.

Investitori ovog projekta su Općina Centar i Vakufska direkcija IZ u BiH. Cilj je uređenje zapuštenog kompletnog lokaliteta parka, te konzervacija arheoloških iskopina.

Tokom istraživanja pronađeno je mnoštvo značajnih arheoloških iskopina.Najviše je metalnih nalaza, kostiju, fragmenata peći, keramike iz osmanskog perioda i dosta fragmenata stakla u boji. Pronađeni su i temelji cijelog kompleksa džamije, mezaristan, mezarje sa oko trideset nišana, zatim deset santrača oko kojih se nalaze nišani različitih formi, a na jednom je pronađen i natpis na arapskom jeziku.

Načelnik Ajnadžić je podsjetio da je Općinsko vijeće centar donijelo odluku o izradi Urbanističkog projekta ''Pošta – Sud'', gdje će građani tokom trajanja javne rasprave imati priliku predložiti njihovo viđenje projekta.