{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reis Kavazović i kardinal Puljić: Svaki narod da bira svoje predstavnike

A
1.11.2013. u 08:46
73
48
Reis Kavazović i kardinal Puljić: Svaki narod da bira svoje predstavnike
73
Reis Kavazović i kardinal Puljić: Svaki narod da bira svoje predstavnike
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Husein ef. Kavazović i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić tokom jučerašnjeg susreta u Sarajevu dotakli su se i aktuelnih političkih dilema u toj zemlji, a vezano i za rasprave o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".
U istom danu kada su lideri vodećih bh. stranaka u Budimpešti okončali još jedan neuspješni sastanak na temu provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava reis Kavazović i kardinal Puljić su "podržali princip da svaki narod u Bosni i Hercegovini treba birati svoje legitimne predstavnike u organima vlasti Bosne i Hercegovine".

Također, reisu-l-ulema Kavazović i kardinal Puljić su snažno naglasili važnost principa pune ravnopravnost svih naroda i građana na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine te istakli "da svaki narod treba podržati i omogućiti drugom narodu ono što za sebe želi".

"Jedino tako i na tim principima je moguće snažno pokrenuti pozitivne procese u Bosni i Hercegovini i trasirati njen ekonomski i društveni razvoj na zadovoljstvo i dobrobit svih naroda i građana", stav je dvojice duhovnih poglavara iz BiH.

Tom prilikom, također, istaknuta je važnost poštivanja ravnopravnosti svih naroda u BiH zarad njene stabilnosti i napretka.

Reisu-l-ulema Kavazović i kardinal Puljić razgovarali su u četvrtak i o izazovima s kojima se suočavaju vjerske zajednice i narodi u bosanskohercegovačkom društvu i utjecaju aktuelnih društvenih odnosa na vjerske zajednice i crkve.

Reisu-l-ulema i kardinal u razgovoru su se dotakli i državnog Zakona o blagdanima kao i donošenja Zakona o restituciji na nivou države. Također, razgovarano je i o mogućnostima unaprjeđenja kršćansko-muslimanskog dijaloga u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: