Emotivni govor
209

Reis Kavazović: Danas otvaramo Aladžu - srce Foče i istočne Bosne

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Reisul-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović emotivno se obratio džematlijama i građanima, zvanicama i diplomatama, koji su se danas u Foči okupili na otvorenju Aladža-džamije.

"Blagoslovljen je ovaj dan i ovaj skup. S boljim povodom se nismo mogli okupiti u ovim vremenima punim izazova. Pred nama se otvaraju svjetla radosti i sreće - otvaramo Aladžu, srce Foče i istočne Bosne. Predugo smo bili tužni, a ovaj grad bez svog simbola i jezgra. Predugo je ta mrena bila na našim očima. Sjetit ćemo se da je do početka Drugog svjetskog rata da je Foča imala 32 džamije i da je i tada Aladža prednjačila ljepotom. Mnogi su dolaziuli da je vide i da joj se dive", rekao je Kavazović.

Kako kaže reisul-ulema, u vrijeme zla kada je ona isčezla, nestali su i njene džematlije. Sa njenim dizanjem postoji nada da će se to promijeniti.

Drago mi je čuti da povratnici imaju podršku lokalnih vlasti. Alaždu smo popravili, a njenim džematlijama slaćemo molitve da ih Allah skupi na onome svijetu", rekao je reis.

On je podsjetio da počinitelji zlodjela nisu adekvatno kažnjeni, da od Bošnjaka niko nije zatražio oprosta, a da bosanski muslimani ništa ne traže osim pravde.

"Foča će preživjeti, nadživjećeti ta teška vremena mržnje i prijateljstva. Zato nas raduje to što je u Foči više onih koji su žalili što je srušena. Prošlost se ne može promijeniti, ali iz nje moramo učiti", zaključio je Kavazović, na kraju zahvalivši se pomagačima obnove, prvenstveno predstavnicima Turske i SAD-a.