Religija za mir
0

Reis Cerić na zasjedanju Evropskog vijeća vjerskih lidera

FENA
Reisu-l-ulema Mustafa Cerić
Reisu-l-ulema Mustafa Cerić
Reisu-l-ulema Mustafa Cerić u svojstvu komoderatora u ime muslimanske grupe danas je prisustvovao u Evropskom parlamentu završnom dvodnevnom zasjedanju Evropskog vijeća vjerskih lidera - Religije za mir u Briselu.

Osnovano 2002. god. u Oslu, Norveška, Evropsko vijeće vjerskih lidera je sastavni dio Religije za mir, međunarodne nepolitičke organizacije s iskustvom u izgradnji mira širom svijeta, djelujući u pravcu suzbijanja nasilja i promociji društvene pravde, razvoju duštva i zaštite prirodnog okolišta.

U vremenu u kojem mnogi vide religiju kao razlog za podjele među ljudima i narodima, Religije za mir radi na promociji religijskih vrijednosti, koje spajaju ljude i potiče ih na međusobnu suradnju i zajedničko djelovanje za dobrobit čovječanstva.

U obraćanju evropskim parlamentarcima biskup Gunar Štalset je naglasio važnost multikulturalizma za budućnost Evrope.

"Evropa je dom za različite vjere i kulture i zato je potrebno da svi budemo na visini lične i kolektivne odgovornosti kao vjerski lideri za mir i sigurnost u Evropi.", zaključio je biskup Štalset.

U obraćanju reisu-l-ulema Cerić je zahvalio Izvršnom odboru Vijeća što je izabrao Sarajevo za sljedeće zasjedanje.

"Sarajevo je Jerusalem Evrope i zato je pravo i obaveza svih nas da Sarajavo živi u miru i sigurnosti nakon teških iskušenja, posebno genocida, koji se ne smije ponoviti nigdje i nikome, posebno u Evropi i na Balkanu. Uvjeren sam da će religija u dvadeset prvom stoljeću ponijeti breme odgovornosti za bolju budućnost naše djece te da će vjerski lideri imati dovoljno znanja, mudrosti i hrabrosti da vode čovječanstvo pravim putem do mira i sigurnosti svih ljudi i nacija na zemaljskoj kugli.", zaključio je izlaganje reisu-l-ulema Cerić u sjedištu Evopskog parlamenta u Briselu.