{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Međureligijski dijalog tema susreta Puljića i Cerića

F
9.1.2012. u 13:08
0
4
Međureligijski dijalog tema susreta Puljića i Cerića
0
Međureligijski dijalog tema susreta Puljića i Cerića
Središnja tema današnjeg susreta nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića i reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe ef. Cerića, održanog u nadbiskupskoj rezidenciji u Sarajevu, bio je međureligijski dijalog, odnosno katoličko-muslimanski dijalog ne samo na nivou BiH, već i na evropskom i svjetskom nivou.
Riječ je o uobičajenom susretu na početku godine tokom kojeg dvojica vjerskih poglavara u privatnom razgovoru izmijene mišljenja o raznim pitanjima, navodi se u saopćenju Katoličke tiskovne agencije (KTA).

Već više godina reis Cerić i kardinal Puljić se redovno susreću, a domaćin sljedećeg bilateralnog susreta bit će reis Cerić u svojoj rezidenciji.

Budući da je reis Cerić bio aktivni sudionik oba katoličko-muslimanska foruma, koji su održani 2008. godine u Rimu i 2011. godine u Ammanu, te da je kardinal Puljić član Papinskog vijeća za međureligijski dijalog kojemu je na čelu kardinal Jean Luis Tauran, sagovornici su razgovarali o osobnom doprinosu tom dijalogu, kao i o doprinosu dijaloga koji se općenito vodi na razini BiH.


Saglasni su da je izbor BiH da bude domaćin međunarodnog susreta za mir, koji će pod nazivom "Ljudi i religije" biti održan od 9. do 11. septembra ove godine u Sarajevu u organizaciji Zajednice svetoga Egidija, svojevrsno priznanje zalaganju za dijalog na razini BiH.

Zajednica svetog Egidija je pokretač susreta u povodu dvadesete obljetnice opsade Sarajeva, a domaćin su Vrhbosanska nadbiskupija i Islamska zajednica u BiH, a među pozvanima je i Srpska pravoslavna crkva i druge vjerske zajednice.

Kardinal Puljić i reis Cerić su, također, razgovarali o aktuelnim pitanjima vezanim uz dijalog u Međureligijskom vijeću BiH, kao i dijalog na razini Islamske zajednice i krajevne Crkve u BiH.

Kardinal Puljić je informisao reisa Cerića o inicijativama Vijeća za ekumenizam i međureligijski dijalog Biskupske konferencije BiH kojemu je on na čelu.

Zajednička im je želja da se negativne tenzije što prije smire te da svi zajedno rade na izgradnji pravednog mira u zajedničkoj domovini BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: