Priprema terena
408

Reilly: Velika Britanija potpuno podržava visokog predstavnika

D. Be.
Christian Schmidt i Julian Reilly
Christian Schmidt i Julian Reilly
Britanski ambasador u BiH Julian Reilly danas se sastao sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.
"Politika Velike Britanije prema BiH je nepromijenjena. Podrška napretku ka suverenoj, stabilnoj i inkluzivnoj demokratiji. Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja u potpunosti podržavati visokog predstavnika i ključnu ulogu OHR-a u BiH", tvitao je britanski diplomata.

Ova informacija dolazi nakon što je danas State Deparment također pružio snažnu podršku Schmidtu i njegovim budućim odlukama.

Ono o čemu se ranije špekulisalo, danas je dobilo i zvaničnu potvrdu. Iza Schmidtove potencijalne odluke o izmjeni Izbornog zakona BiH stoje Amerikanci i Britanci, dok je Evropska unija ili bar jedan njen dio protiv toga. No, današnja saopćenja zvaničnika SAD-a i Velike Britanije mogu biti predznak da će Schmidt nametnuti odluku.

Schmidtov plan je naišao i na negativne reakcije i od pojedinih članova njemačkog Bundestaga, ali i europarlamentaraca.

No, Schmidt se ne oglašava i dalje, iako javnost od njega traži da argumentovana objasni svoj naum i sve loše i dobre strane potencijalnih izmjena izbornog zakona i Ustava Federacije BiH. Šutnjom produžava agoniju i direktno proširuje prostor za špekulacije i moguće dezinformacije.